
Culoarea roșie a legumelor le conferă anumite calități de menținere a sănătății, printre care putem remarca:
- îmbunătățirea stării de spirit,
- creșterea poftei de mâncare și a vaselor de sânge,
- scăderea nivelului colesterolului "rău",
- stabilizarea tensiunii arteriale,
- regularizarea activității inimii.
Legumele roșii, în special cele de culoare intensă, se concentrează în primul rând asupra inimii. Acest lucru se datorează licopenului conținut. Acesta e un antioxidant, regularizând activitatea inimii și diminuând nivelul de colesterol "rău". Ea are, de asemenea, efecte anti-îmbătrânire și anti-cancer. Acest grup de legume conține o cantitate mare de potasiu, care ne influențează ritmul inimii, reglând și stabilizând tensiunea arterială. Legumele roșii sunt, de asemenea, bogate în antocianine, vopsele naturale cu rol în întărirea vaselor de sânge. Carotenoizii sunt alți pigmenți benefici, care ne pot îmbunătăți starea de spirit. Conform studiilor, optimiștii au o concentrație cu 13% mai mare din acest compus chimic.
Iată câteva exemple de legume care fac parte din grupa roșie:
- piperul roșu
- sfecla
- varza roșie
- ridichea
- rubarba
- roșiile