
Spaghetele, adică macaroanele servite cu sos, caracteristice pentru bucătăria italiană, pot fi mâncate în două moduri:
- Se înfige vertical furculiţa în mijlocul farfuriei şi se roteşte delicat, pentru a înfăşura o mică cantitate de macaroane, numai potrivită pentru o îmbucătură. Dacă macaroanele cad, lucru ce se întâmplă des, încercăm din nou. În acelaşi fel se mănâncă diverse macaroane sub formă de aţă sau panglică, cum ar fi bucatini, pappardelle sau tagliatelle.
- Prindem câteva fire de macaroane cu furculiţa şi le trecem în lingură. Apoi rotim furculiţa, împreună cu macaroanele, pentru a obţine un mic cuib. Restul neînfăşurat se taie cu lingura. Macaroanele se duc la gură doar cu furculiţa, nu cu lingura.Acest mod de a mânca spaghetti este conform cu principiile etichetei la masă.
Pâinea şi scarpetta
Lingura care poate fi folosită la înfăşurarea macaroanelor poate fi folosită şi la mâncarea sosului din farfurie. Totuşi, un mod mult mai elegant de a mânca restul de sos din farfurie este de a folosi o bucată de pâine, aşa-zisa scarpetta. Atunci când mănâncă spaghetti, Italienii folosesc doar furculiţa, să nu ne mirăm deci dacă nu ni se pune la dispoziţie o lingură la masă. În pofida dificultăţilor, merită „luptat” cu spaghetele, deoarece gustul acestui fel de mâncare, mai ales în varianta sa clasică, siciliană, este delicios.