
Majoritatea oamenilor asociază ciupercile cu o combinație rapidă de usturoi și piper negru. Dar ciupercile sunt mult mai complexe și nu ar trebui să ne limităm la acest amestec, de altfel foarte reușit. Dacă adaugă condimentul potrivit în amestec, ar trebui să poți integra ciuperci și legume în garnituri complexe.
De ce ciupercile au nevoie de condimente?
Credința generală este că gustul ciupercilor este suficient de puternic încât să nu aibă nevoie de adaosuri. Acesta fapt este adevărat, dar până la un anumit punct: cu cât gătești mai mult ciupercile, cu atât tind să îți piardă aroma. Poți observa asta ușor atunci când le prăjești sau atunci când le fierbi mai mult decât trebuie. Dacă condimentul ales e potrivit, nu vei face altceva decât să intensifici savoarea mâncării și să adaugi puțină variație suplimentară.
Ce condimente să folosești și când?
- Dacă vrei să faci o salată cu ciuperci în conservă și legume proaspete, ia în calcul pătrunjelul și arpagicul. Verdețurile proaspete nu trebuie să fie prea pronunțate; în schimb, acestea ar trebui doar să sugereze discrepanța de gust de la o legumă și ciupercă la alta.
- Pentru mâncărurile cu ciuperci și smântână, folosește nucșoară. Nucșoara intensifică și stabilizează gustul ciupercilor, în special atunci când sunt fierte sau gătite încet.
- În cazul supelor de ciuperci și legume, folosește oregano proaspăt, dacă supele sunt servite reci, în perioada de vară.
- Când faci un sos de ciuperci pentru a-l adăuga peste legumele fierte (cum ar fi morcovii și cartofii dulci), completează cu cimbru și rozmarin, chiar înainte de a lua tigaia de pe foc. Acestea vor aduce un contrast care va influența pozitiv atât ciupercile, cât și legumele.