
Câte calorii are popcornul, covrigii și alte aperitive sărate?
Gustările sărate ne dau o senzaţie de saţietate. De multe ori sunt drese cu diverse tipuri de mirodenii şi condimente iuţi, care sporesc pofta de mâncare. Cantitatea mare de sare per 100g de produs provoacă setea, iar lichidele ingerate sunt apoi stocate în organism.
Tabel cu calorii popcorn și alte aperitive sărate
Produs | Cantitatea | Valoare energetică (kcal) | Proteine (g) | Llipide (g) | Carbohidraţi (g) |
---|---|---|---|---|---|
Baghete dulci | 100 g | 373 | 9,7 | 6,0 | 69,2 |
Chipsuri | 100 g | 549 | 6,0 | 40,0 | 50,4 |
Covrigi | 100 g | 335 | 10,9 | 1,3 | 68,0 |
Fructe uscate | 100 g | 317 | 10,4 | 1,3 | 64,1 |
Pesmeţi cu frişcă | 100 g | 399 | 8,5 | 10,8 | 66,7 |
Popcorn fără ulei | 100 g | 397 | 12,0 | 4,2 | 77,9 |
Popcorn în ulei | 100 g | 518 | 9,0 | 28,1 | 57,1 |
Pufuleţi | 100 g | 352 | 8,9 | 3,0 | 78,9 |
Sticsuri | 100 g | 385 | 9,9 | 4,9 | 75,2 |
Gustările sărate în alimentație
Chipsurile se produc din cartofi curăţaţi şi feliaţi subţire, care sunt apoi prăjiţi în ulei vegetal cu adaos de sare sau alte condimente menite să le amelioreze gustul, astfel încât ele constituie un aliment foarte consistent. Calitatea grăsimii folosite la prăjirea chipsurilor are o mare însemnătate, doearece în timpul procesului tehnologic acesta este supus unor schimbări care pot duce la apariţia unor izomeri trans ai acizilor graşi - periculoşi pentru sănătate. Simultan, sunt degradate vitaminele conţinute în cartofi, de exemplu vitamina C, care este sensibilă la temperaturi înalte. Sticksurile au şi ele foarte multe calorii, iar unele tipuri conţin şi cantităţi importante de grăsime (aprox. 30%). Sticksurile cu susan au chiar mai multe calorii decât cele obişnuite. Cele sărate se remarcă printr-un conţinut foarte ridicat de sare, mult peste normele zilnice de consum recomandate. Vedeți mai sus tabelul despre caloriile popcornului, chipsurilor și altor aperitive sărate. O dietă cu exces de sare poate provoca la unii oameni apariţia hipertensiunii arteriale. Pentru a reduce tensiunea arterială se recomandă ţelina. Cercetările au confirmat prezenţa în ţelină a unor compuşi care reglează presiunea arterială. Toţi aceşti factori contribuie la plasarea gustărilor sărate pe unul din locurile de frunte în lista produselor care fac pierderea kilogramelor mai dificilă şi pot chiar contribui la creşterea masei corporale.
Puffing - chipsuri sănătoase din legume şi fructe
Pe piaţă apar totuşi tot mai multe chipsuri din legume şi fructe produse printr-o nouă metodă. Această metodă se numeşte „puffing” şi constă nu în prăjirea, ci în desecarea alimentelor cu ajutorul microundelor. Chipsurile produse în acest fel sunt la fel de crocante ca şi cele tradiţionale. Lucru important, deoarece întregul proces are loc la temperaturi de aproximativ 28°C, nu are loc pierderea de vitamine şi de minerale conţinute în legume şi în fructe. Se poate spune că un pachet de asemenea chipsuri are acelaşi aport nutritiv ca şi legumele din care au fost produse. Chipsurile produse cu această nouă metodă au un aport de 250 kcal per 100g de produs. Această energie provine în mare măsură din carbohidrați. Există şi cantităţi importante de fibră alimentară. În cazul chipsurilor prăjite, energia provine din grăsimi.