Bună, noi folosim cookie-uri în scopuri statistice, pentru analiza traficului de pe site, pentru analize de marketing și pentru îmbunătățirea experienței vizitatorului pe site.

Mai multe informații

Accept Nu accept

Bucătăria vietnameză

Ingrediente de bază pe masa vietnameză

Orezul şi macaroanele de orez cu o mare cantitate de legume – iată elementul de bază din bucataria vietnameza. Peştele, fructele de mare, aproape toate rasele de animale comestibile şi chiar şi anumite insecte aisgură diversitatea şi bogăţia ofertei de mâncăruri din bucataria vietnameza.
 
Condimentele folosite sunt foarte universale dar sunt totuşi mai puţin iuţi decât în bucătăriile ţărilor vecine: Thailanda sau India. Domină combinaţii subtile de mirodenii ale diverselor culturi, precum scorţişoara şi anasonul.

Modul de preparare al orezului

Orezul este regele din bucataria vietnameza. Diversele soiuri de orez necesită metode de preparare diferite. Soiurile de orez lipicioase trebuiesc înmuiate înainte de fierbere, pentru a înlătura pulberea. Această pulbere din orez îl face lipicios. Unele din soiurile de acest gen trebuiesc chiar lăsate la muiat peste noapte. Înainte de fierbere peste orez se toarnă apă şi se acoperă. Se fierbe mai întâi la foc puternic, diminuându-se flacăra în mod treptat, astfel încât orezul să aibe o umiditate şi o granularitate optimă. Nu trebuie să ne speriem dacă orezul se arde un pic, unii chiar consideră că orezul uşor ars este cel mai gustos.

Legumele

Clima din Vietnam este deosebit de propice cultivării legumelor. Clima aici este ideală, mai ales în regiunile cu caracteristică de teren deluros. Câmpurile de orez, atât de specifice zonelor de şes, lasă aici loc plantaţiilor de legume, de exemplu de salată, ceapă şi roşii.
De o mare popularitate se bucură şi sparanghelii în bucataria vietnameza, care au fost aduşi în decursul secolelor de venetici de pe alte tărâmuri. Multe din plantaţii constituie o moştenire a perioadei de colonizare a Vietnamului de către Franţa.

Imensa diversitate a alimentelor pe bază de legume este legată şi de o cultură tradiţională aflată în strânsă legătură cu budismul, care determină nu numai modul de viaţă al vietnamezilor ci şi alimentaţia lor. Utilizarea cu precădere a legumelor proaspete este unul din aspectele care deosebesc bucătăriile vietnameză şi chineză. Legumele crude şi plantele medicinale se servesc nu numai pentru gustul lor, ci şi pentru proprietăţile lor terapeutice. Legumele sunt un adaos obligatoriu al fiecărui fel de mâncare în bucataria vietnameza. Ele se servesc ca garnitură, ca fel de mâncare de sine stătător şi ca salate.

Legume în oţet în stil vietnamez

Vietnamezii adoră de asemenea legumele conservate. Una din modalităţile cele mai populare de conservare este marinarea legumelor. Marinata se pregăteşte din oţet de orez, cu un pic de sare şi zahăr. Altă metodă de conservare a legumelor îndrăgită de vietnamezi este murarea lor. Se murează diverse legume, cum ar fi varza, morcovii, conopida, ceapa şi chiar şi pepenii roşii sau galbeni.

Peştele şi fructele de mare vietnameze

Accesul la mare a influenţat puternic meniul din bucataria vietnameza. În regiunile costiere, alături de orez, cel mai important ingredient al regimului alimentar cotidian este peştele şi fructele de mare. Pescuitul este principala sursă de venit a locuitorilor, deci nu este de mirare că există o puzderie de pieţe de peşte mai mici sau mai mari. Vietnamezii vând de obicei peşte viu şi fructe de mare vii, din cauza climei tropicale şi a lipsei de frigidere. Această procedură nu este specifică doar pieţelor. În restaurante, clienţii pot să-şi aleagă meniul direct din acvariu, bucătarii preparând mâncarea aleasă. O asemenea prospeţime a ingredientelor, împreună cu preţurile accesibile, sunt atrăgătoare pentru turişti, deoarece felurile de mâncare care în Europa constituie un lux costisitor, în Vietnam devin la îndemâna tuturor.

Dulciuri sănătoase şi naturale

Deserturile care se bucură de cea mai mare popularitate în Vietnam sunt fructele. Acestea se găsesc în abundenţă. În afară de cele arhicunoscute, avem acces şi la fructe care par a descinde dintr-un basm. Lichi, pitay, ananas, pomelo, mango, avocado, rambutan – iată doar o parte din sortimentul larg de fructe care poate fi cumpărat de la comercianţii locului. Vietnamezilor le place să adauge la fructe sare şi chili, acesta fiind un mic secret din bucătăria vietnameză.

Wok-ul în bucătăria vietnameză

Un vas a cărui faimă a trecut dincolo de graniţele Asiei este wok-ul. Wok-ul este un soi de tigaie folosită adesea de vietnamezi pentru a prepara felurile lor de mâncare tradiţionale. Wok-ul are fundul concav, sub formă de calotă, astfel încât se incinge cu uşurinţă, iar ingredientele se prăjesc foarte rapid. În timpul preparării de alimente în wok, ingredientele trebuiesc amestecate frecvent sau chiar continuu, pentru ca să nu se ardă. Datorită formei originale a wok-ului, prepararea de alimente în acest vas nu necesită mari cantităţi de ulei, dar ingredientele trebuiesc amestecate des, trecând cele care nu sunt încă gata pe marginile tigăii. În wok alimentele se pot şi înăbuşi. În acest scop, wok-ul se acoperă cu un capac special, bombat, pentru ca mâncarea să devină mai moale. Wokul este o ustensilă de bucătărie preferată de persoanele care doresc să-şi păstreze silueta, deoarece forma sa permite prepararea bucatelor fără prea multă grăsime.

Rețete care te-ar putea interesa

Wok de legume cu brânză tofu și ciuperci

Wok de legume cu brânză tofu și ciuperci

Un gust extraordinar și o aromă interesantă.

4 persoane sub 15 min Simplu
Paste verzi cu mazăre și sos de țelină

Paste verzi cu mazăre și sos de țelină

Un gust extraordinar și o aromă interesantă.

2 persoane 30-45 min Simplu
Cartofi cu ciuperci la cuptor

Cartofi cu ciuperci la cuptor

Rețetă de cartofi cu ciuperci la cuptor de la Bonduelle.

3 persoane 30-45 min Mediu
Tolma - frunze de viță-de-vie umplute

Tolma - frunze de viță-de-vie umplute

Un gust bogat și o aromă extraordinară.

8 persoane peste 45 min Simplu
Bucătăria vietnameză

Ingrediente de bază pe masa vietnameză

Orezul şi macaroanele de orez cu o mare cantitate de legume – iată elementul de bază din bucataria vietnameza. Peştele, fructele de mare, aproape toate rasele de animale comestibile şi chiar şi anumite insecte aisgură diversitatea şi bogăţia ofertei de mâncăruri din bucataria vietnameza.
 
Condimentele folosite sunt foarte universale dar sunt totuşi mai puţin iuţi decât în bucătăriile ţărilor vecine: Thailanda sau India. Domină combinaţii subtile de mirodenii ale diverselor culturi, precum scorţişoara şi anasonul.

Modul de preparare al orezului

Orezul este regele din bucataria vietnameza. Diversele soiuri de orez necesită metode de preparare diferite. Soiurile de orez lipicioase trebuiesc înmuiate înainte de fierbere, pentru a înlătura pulberea. Această pulbere din orez îl face lipicios. Unele din soiurile de acest gen trebuiesc chiar lăsate la muiat peste noapte. Înainte de fierbere peste orez se toarnă apă şi se acoperă. Se fierbe mai întâi la foc puternic, diminuându-se flacăra în mod treptat, astfel încât orezul să aibe o umiditate şi o granularitate optimă. Nu trebuie să ne speriem dacă orezul se arde un pic, unii chiar consideră că orezul uşor ars este cel mai gustos.

Legumele

Clima din Vietnam este deosebit de propice cultivării legumelor. Clima aici este ideală, mai ales în regiunile cu caracteristică de teren deluros. Câmpurile de orez, atât de specifice zonelor de şes, lasă aici loc plantaţiilor de legume, de exemplu de salată, ceapă şi roşii.
De o mare popularitate se bucură şi sparanghelii în bucataria vietnameza, care au fost aduşi în decursul secolelor de venetici de pe alte tărâmuri. Multe din plantaţii constituie o moştenire a perioadei de colonizare a Vietnamului de către Franţa.

Imensa diversitate a alimentelor pe bază de legume este legată şi de o cultură tradiţională aflată în strânsă legătură cu budismul, care determină nu numai modul de viaţă al vietnamezilor ci şi alimentaţia lor. Utilizarea cu precădere a legumelor proaspete este unul din aspectele care deosebesc bucătăriile vietnameză şi chineză. Legumele crude şi plantele medicinale se servesc nu numai pentru gustul lor, ci şi pentru proprietăţile lor terapeutice. Legumele sunt un adaos obligatoriu al fiecărui fel de mâncare în bucataria vietnameza. Ele se servesc ca garnitură, ca fel de mâncare de sine stătător şi ca salate.

Legume în oţet în stil vietnamez

Vietnamezii adoră de asemenea legumele conservate. Una din modalităţile cele mai populare de conservare este marinarea legumelor. Marinata se pregăteşte din oţet de orez, cu un pic de sare şi zahăr. Altă metodă de conservare a legumelor îndrăgită de vietnamezi este murarea lor. Se murează diverse legume, cum ar fi varza, morcovii, conopida, ceapa şi chiar şi pepenii roşii sau galbeni.

Peştele şi fructele de mare vietnameze

Accesul la mare a influenţat puternic meniul din bucataria vietnameza. În regiunile costiere, alături de orez, cel mai important ingredient al regimului alimentar cotidian este peştele şi fructele de mare. Pescuitul este principala sursă de venit a locuitorilor, deci nu este de mirare că există o puzderie de pieţe de peşte mai mici sau mai mari. Vietnamezii vând de obicei peşte viu şi fructe de mare vii, din cauza climei tropicale şi a lipsei de frigidere. Această procedură nu este specifică doar pieţelor. În restaurante, clienţii pot să-şi aleagă meniul direct din acvariu, bucătarii preparând mâncarea aleasă. O asemenea prospeţime a ingredientelor, împreună cu preţurile accesibile, sunt atrăgătoare pentru turişti, deoarece felurile de mâncare care în Europa constituie un lux costisitor, în Vietnam devin la îndemâna tuturor.

Dulciuri sănătoase şi naturale

Deserturile care se bucură de cea mai mare popularitate în Vietnam sunt fructele. Acestea se găsesc în abundenţă. În afară de cele arhicunoscute, avem acces şi la fructe care par a descinde dintr-un basm. Lichi, pitay, ananas, pomelo, mango, avocado, rambutan – iată doar o parte din sortimentul larg de fructe care poate fi cumpărat de la comercianţii locului. Vietnamezilor le place să adauge la fructe sare şi chili, acesta fiind un mic secret din bucătăria vietnameză.

Wok-ul în bucătăria vietnameză

Un vas a cărui faimă a trecut dincolo de graniţele Asiei este wok-ul. Wok-ul este un soi de tigaie folosită adesea de vietnamezi pentru a prepara felurile lor de mâncare tradiţionale. Wok-ul are fundul concav, sub formă de calotă, astfel încât se incinge cu uşurinţă, iar ingredientele se prăjesc foarte rapid. În timpul preparării de alimente în wok, ingredientele trebuiesc amestecate frecvent sau chiar continuu, pentru ca să nu se ardă. Datorită formei originale a wok-ului, prepararea de alimente în acest vas nu necesită mari cantităţi de ulei, dar ingredientele trebuiesc amestecate des, trecând cele care nu sunt încă gata pe marginile tigăii. În wok alimentele se pot şi înăbuşi. În acest scop, wok-ul se acoperă cu un capac special, bombat, pentru ca mâncarea să devină mai moale. Wokul este o ustensilă de bucătărie preferată de persoanele care doresc să-şi păstreze silueta, deoarece forma sa permite prepararea bucatelor fără prea multă grăsime.