Bună, noi folosim cookie-uri în scopuri statistice, pentru analiza traficului de pe site, pentru analize de marketing și pentru îmbunătățirea experienței vizitatorului pe site.

Mai multe informații

Accept Nu accept

Bucătăria portugheză

Bucătăria portugheză – coasta de vest a continentului

Portugalia – ţară cu urmaşi ai unor mari navigatori şi descoperitori. Bucătăria lor de azi s-a configurat pe de o parte datorită năvălitorilor, adică romanilor şi arabilor, iar pe de altă parte datorită condimentelor exotice, aduse din expediţiile în Lumea Nouă. Mâncărurile portugheze îmbină simplitatea gustului cu exotismul condimentelor. Romanii au adus în bucataria portugheza usturoiul, iar arabii orezul, migdalul, lămâia, smochinele şi piersicile.

Supa verde, vinul verde

În partea de nord, este faimoasă supa caldo verde– adică ciroba naţională portugheză, la a cărei preparare se folosesc frunze de varză, numită couve gallega. Mână în mână cu ciorba merge vinul verde, adică must verde, perfect pentru serile călduroase din timpul verii. Dacă la aceasta adăugăm mămăliga ”broa de milho” şi cârnații uscați și picanţi, chorizo, cunoscuţi în toată lumea, obţinem un fel tradiţional pentru oricine e dornic să guste ceva nou.

Cel mai bun vin din lume

Vorbind despre Portugalia, este imposibil să uiţi de valul Douro şi produsul lui cel mai cunoscut, adică vinul Porto. Unii îl consideră cel mai bun vin roşu din lume.

Carne de porc şi fructele de mare din bucătăria portugheză

Bucătăria din Portugalia Centrală este bogată în preparate din carne. Cea mai cunoscută este Leitão Assado, purcelul fript. Rolul important al cărnii în bucataria portugheza din această regiune se află în legătură cu faptul că în mare parte acestea sunt regiuni agricole, unde e nevoie de mâncăruri care să ofere multă energie pentru lucru. Merită de asemenea să pomenim de Açorda de Marisco, adică o ciorbă din pâine şi fructe de mare, a cărei compoziţie depinde de ceea ce are bucătarul la îndemână.

Acolo unde creşte stejarul cu ghindă

Sudul ţării este reprezentat de două provincii: Alentejo şi Algarve. Este o parte foarte pitorească a ţării. Pe câmpii întinse, unde putem vedea stejari înalţi, măslini şi lămâi, se creşte un soi de porci hrăniţi cu ghindă. În timpul vizitei culinare în Alentejo trebuie neapărat să gustăm renumita mâncare portugheză Carne de Porco à Alentejana, carne de porc, înăbuşită în vin, cu coriandru şi ceapă, servită cu scoici. Brandul de firmă al sudului luminos al Portugaliei îl reprezintă fructele acestei regiuni, întâlnite foarte des în reţetele bucătăriei de aici. Iubitorii de dulciuri ar trebui să guste din pasta de migdale Dom Rodrigo, precum şi din găluştele albe din zahăr, umplute cu pastă de migdale, denumite morgado, adevarate delicatese din bucataria portugheza. Persoanelor adulte le putem recomanda brandymel – un brandy local cu miere.

Pe insulele subtropicale

Nu trebuie să uităm nici de terenurile dincolo de mare ale Portugaliei, adică de Azore şi de Madera. Specialitatea, în aceste zonă, este carnea, îndeosebi carnea de vită, deosebit de rară pe continent. Un deliciu local este cozido à Furnas, un amestec de diferite soiuri de carne şi legume, înăbuşite în cuptoare săpate în pământ, precum şi morcela.

Specialitatea naţională

Cel mai cunoscut fel de mâncare din bucataria portugheza este considerat Bacalhau, cod uscat şi sărat, gătit în diferite moduri. Există convingerea că portughezii dispun de atâtea posibilităţi de pregătire a Bacalhau câte zile are anul, adică 365. Printre ele predomină reţete cu brocoli, porumb, ceapă, ardei gras, conopidă sau mazăre.

Simbolul ţării -cocoşul

Cocoşul din Barcelos este simbolul Portugaliei, dar nu oricine ştie că povestea apariţiei lui are caracter culinar. Demult, foarte demult, un călător acuzat pe nedrept de crimă a fost judecat de un judecător care în timp ce dădea verdictul tocmai mânca un cocoş. În timpul cuvântului de apărare, călătorul a spus că dacă el este nevinovat, cocoşul mâncat de judecător va învia. Cocoşul s-a ridicat şi a început să cânte, iar călătorul a fost iertat. După această întâmplare nemaipomenită cococşul a devenit simbolul ţării, fiind amplasat pe ilustrate şi pe timbre poştale.

Legumele din bucătăria portugheză

Portughezii preferă în faţa salatelor din legume proaspete mâncărurile preparate din legume înăbuşite, fierte sau coapte, îmbinate cu carne, peşte sau fructe de mare. În bucătăria portugheză legumele sunt căutate în primul rând pentru a astâmpăra foamea. Foarte des ele constituie baza mesei, dar nu le sunt străine nici ca garnitură pentru carne sau peşte. Legumele fac ca mâncarea să fie mai hrănitoare şi cu mai multe valori nutritionale. Nu putem să nu amintim aici de mâncarea numită feijoada. Ea se bazează în mare măsură pe fasole, carne şi alte legume. Vorbind despre legumele din bucataria portugheza, nu putem să trecem cu vederea roşiile. Ele joacă aici un rol esenţial, în bucătăriile din multe ţări «stilul portughez» este recunoscut printr-o roşii.

Regatul dopurilor

Este interesant că Portugalia este renumită prin producţia de dopuri pentru sticle de înaltă calitate. Două treimi din dopurile folosite în întreaga lume provin de aici. Se spune că datorită proprietăţilor lor speciale vinul nu-şi pierde din aroma specifică atât de repede cum se întâmplă în cazul altor dopuri.

Rețete care te-ar putea interesa

Salată de fasole, ton și porumb

Salată de fasole, ton și porumb

Un gust extraordinar și o aromă interesantă.

2 persoane sub 15 min Simplu
Chapati - pâinea indiană

Chapati - pâinea indiană

Chapati - pâine indiană coaptă pe tavă, asemănătoare la formă cu o clătită.

3 persoane peste 45 min Simplu
Chifteluțe mexicane

Chifteluțe mexicane

O rețetă inedită pentru momente savuroase.

4 persoane peste 45 min Complex
Salată de ton cu varză roșie și porumb Bonduelle

Salată de ton cu varză roșie și porumb Bonduelle

O rețetă Bonduelle pentru cele mai rafinate gusturi.

2 persoane 15-30 min Simplu
Bucătăria portugheză

Bucătăria portugheză – coasta de vest a continentului

Portugalia – ţară cu urmaşi ai unor mari navigatori şi descoperitori. Bucătăria lor de azi s-a configurat pe de o parte datorită năvălitorilor, adică romanilor şi arabilor, iar pe de altă parte datorită condimentelor exotice, aduse din expediţiile în Lumea Nouă. Mâncărurile portugheze îmbină simplitatea gustului cu exotismul condimentelor. Romanii au adus în bucataria portugheza usturoiul, iar arabii orezul, migdalul, lămâia, smochinele şi piersicile.

Supa verde, vinul verde

În partea de nord, este faimoasă supa caldo verde– adică ciroba naţională portugheză, la a cărei preparare se folosesc frunze de varză, numită couve gallega. Mână în mână cu ciorba merge vinul verde, adică must verde, perfect pentru serile călduroase din timpul verii. Dacă la aceasta adăugăm mămăliga ”broa de milho” şi cârnații uscați și picanţi, chorizo, cunoscuţi în toată lumea, obţinem un fel tradiţional pentru oricine e dornic să guste ceva nou.

Cel mai bun vin din lume

Vorbind despre Portugalia, este imposibil să uiţi de valul Douro şi produsul lui cel mai cunoscut, adică vinul Porto. Unii îl consideră cel mai bun vin roşu din lume.

Carne de porc şi fructele de mare din bucătăria portugheză

Bucătăria din Portugalia Centrală este bogată în preparate din carne. Cea mai cunoscută este Leitão Assado, purcelul fript. Rolul important al cărnii în bucataria portugheza din această regiune se află în legătură cu faptul că în mare parte acestea sunt regiuni agricole, unde e nevoie de mâncăruri care să ofere multă energie pentru lucru. Merită de asemenea să pomenim de Açorda de Marisco, adică o ciorbă din pâine şi fructe de mare, a cărei compoziţie depinde de ceea ce are bucătarul la îndemână.

Acolo unde creşte stejarul cu ghindă

Sudul ţării este reprezentat de două provincii: Alentejo şi Algarve. Este o parte foarte pitorească a ţării. Pe câmpii întinse, unde putem vedea stejari înalţi, măslini şi lămâi, se creşte un soi de porci hrăniţi cu ghindă. În timpul vizitei culinare în Alentejo trebuie neapărat să gustăm renumita mâncare portugheză Carne de Porco à Alentejana, carne de porc, înăbuşită în vin, cu coriandru şi ceapă, servită cu scoici. Brandul de firmă al sudului luminos al Portugaliei îl reprezintă fructele acestei regiuni, întâlnite foarte des în reţetele bucătăriei de aici. Iubitorii de dulciuri ar trebui să guste din pasta de migdale Dom Rodrigo, precum şi din găluştele albe din zahăr, umplute cu pastă de migdale, denumite morgado, adevarate delicatese din bucataria portugheza. Persoanelor adulte le putem recomanda brandymel – un brandy local cu miere.

Pe insulele subtropicale

Nu trebuie să uităm nici de terenurile dincolo de mare ale Portugaliei, adică de Azore şi de Madera. Specialitatea, în aceste zonă, este carnea, îndeosebi carnea de vită, deosebit de rară pe continent. Un deliciu local este cozido à Furnas, un amestec de diferite soiuri de carne şi legume, înăbuşite în cuptoare săpate în pământ, precum şi morcela.

Specialitatea naţională

Cel mai cunoscut fel de mâncare din bucataria portugheza este considerat Bacalhau, cod uscat şi sărat, gătit în diferite moduri. Există convingerea că portughezii dispun de atâtea posibilităţi de pregătire a Bacalhau câte zile are anul, adică 365. Printre ele predomină reţete cu brocoli, porumb, ceapă, ardei gras, conopidă sau mazăre.

Simbolul ţării -cocoşul

Cocoşul din Barcelos este simbolul Portugaliei, dar nu oricine ştie că povestea apariţiei lui are caracter culinar. Demult, foarte demult, un călător acuzat pe nedrept de crimă a fost judecat de un judecător care în timp ce dădea verdictul tocmai mânca un cocoş. În timpul cuvântului de apărare, călătorul a spus că dacă el este nevinovat, cocoşul mâncat de judecător va învia. Cocoşul s-a ridicat şi a început să cânte, iar călătorul a fost iertat. După această întâmplare nemaipomenită cococşul a devenit simbolul ţării, fiind amplasat pe ilustrate şi pe timbre poştale.

Legumele din bucătăria portugheză

Portughezii preferă în faţa salatelor din legume proaspete mâncărurile preparate din legume înăbuşite, fierte sau coapte, îmbinate cu carne, peşte sau fructe de mare. În bucătăria portugheză legumele sunt căutate în primul rând pentru a astâmpăra foamea. Foarte des ele constituie baza mesei, dar nu le sunt străine nici ca garnitură pentru carne sau peşte. Legumele fac ca mâncarea să fie mai hrănitoare şi cu mai multe valori nutritionale. Nu putem să nu amintim aici de mâncarea numită feijoada. Ea se bazează în mare măsură pe fasole, carne şi alte legume. Vorbind despre legumele din bucataria portugheza, nu putem să trecem cu vederea roşiile. Ele joacă aici un rol esenţial, în bucătăriile din multe ţări «stilul portughez» este recunoscut printr-o roşii.

Regatul dopurilor

Este interesant că Portugalia este renumită prin producţia de dopuri pentru sticle de înaltă calitate. Două treimi din dopurile folosite în întreaga lume provin de aici. Se spune că datorită proprietăţilor lor speciale vinul nu-şi pierde din aroma specifică atât de repede cum se întâmplă în cazul altor dopuri.