
Bucătăria asiatică
Călătoria prin bucataria asiatica este impresionantă. Aceasta are la bază obiceiuri culturale din fiecare ţară în parte, diferite ingrediente, neobişnuite combinaţii ale gusturilor şi arome ameţitoare. Un mare rol îl joacă de asemenea tradiţiile multor religii asiatice, conform cărora mâncarea este hrană nu numai pentru corp ci şi pentru spirit. Atractivitatea acestei bucătării rezultă din faptul că îşi are „izvorul” pe mesele marilor dinastii.
Sculpturi din legume
Arta sculpturii în legume şi fructe este frecvent întâlnită în bucataria asiatica, mai ales în bucataria chinezeasca, coreeană şi japoneză, dar este specialitatea bucătăriei thailandeze. Minunatele opere din legume şi fructe sunt servite cu ocazia recepţiilor şi a festivităţilor, şi sunt de asemenea oferite ca dar în mănăstiri.
Împărăţia orezului
Una din cele mai populare bucătării asiatice este bucătăria chinezească, mai exact din regiunea Guangdong. În bucătăria chinezească domină orezul, legumele şi soia. Carnea şi peştele nu sunt folosite în cantităţi aşa de mari ca în alte bucătării.
Mănâncă tot, mai puţin avioanele
În componenţa preparatelor culinare din bucataria asiatica intra intră bucătăriile regionale, în special bucataria chinezeasca. Restaurantele din întreaga lume care servesc mâncăruri chinezeşti oferă cel mai des mâncăruri ale bucătăriei din regiunea Guangdong. Acest lucru este rezultatul faptului că, locuitorii acestei regiuni sunt dispuşi să deschidă restaurante pe întregul glob. Datorită acestei situaţii fiecare poate verifica pe propriai piele faimoasa zicală ce confirmă diversitatea acestei bucătării: “Locuitorii Guangdong mănâncă tot ce are două picioare cu excepţia oamenilor; tot ce are patru picioare cu excepţia meselor şi tot ce are două aripi mai puţin avioanele”.
Savoir-vivre
Un element important al bunelor maniere la masă este tehnica sorbirii. În China trebuie executat cu zgomot şi cu poftă. În Japonia trebuie să se introducă în gură cu ajutorul beţigaşelor o porţie de macaroane lungi, şi cu un zgomot delicat să se soarbă restul. Un înţelept ar spune: „Dacă nu ştii ce să faci, ascultă-i pe cei din jurul tău”.
Japonia, într-o cutie
O mâncare specifică pentru bucataria asiatica japoneza este bento. Sub această denumire se ascunde o cutiuţă paralelipipedică, în care se află compartimente mici cu porţii de mâncare reci, aşezate frumos şi cu grijă. Acestea pot fi de exemplu sushi, orez, peşte la cuptor, legume în sos, bucăţi de fructe. Bento se serveşte la picnicuri, în timpul călătoriilor şi de asemenea îndeplineşte funcţia de fast-food. Conform tradiţiei soţia pregăteşte bento soţului pentru a-l lua la muncă.