
Condimentele sunt o modalitate uşoară de a îmbunătăţi gustul oricărui fel de mâncare, da, chiar şi al plictisitorului piept de pui. Dar cele mai multe nu sunt ieftine şi au existat prea multe momente în care ne-am trezit să cumpărăm condimente fantezie (şofran) doar pentru a le folosi într-un singur fel de mâncare înainte de a dispărea în abisul cămării noastre.
Aşa că am cerut sfatul experţilor nutriţionişti şi al bucătarilor pentru a afla care condimente benefice sănătăţii noastre sunt versatile şi suficient de gustoase pentru a le pune în valoare şi a le păstra la îndemână în bucătăria noastră.
1. Sarea fină și cea kosher
Sarea este potențiatorul aromei finale, iar sarea kosher are avantajul de a avea o granulatie mai mare, astfel încât să nu ai nevoie de o cantitate prea mare pentru a da gust. Îți recomandăm utilizarea unui vârf de cuțit atunci cand gătești pentru a condimenta diferite feluri de mâncare, dar păstrează totuși solnița pe masă.
2. Boabele de piper negru
Nu cumpăra condimente pre-măcinate, daca ai ocazia! Macină piperul proaspăt, la domiciliu pentru o aromă desăvârșită. Este un produs care poate fi folosit în aproape orice fel de mâncare.
3. Scorțișoara
Este versatilă şi funcţionează excelent pentru micul dejun, pentru momentele în care presari un vârf de cuţit peste o salată de fructe proaspete, peste iaurt , fulgi de ovăz sau cereale integrale. Studiile recente sugerează faptul că scorțișoara poate ajuta la reglarea nivelului de zahăr din sânge.
4. Cimbrul
Cimbrul are gustul mai bun decât busuiocul uscat și îl poți adăuga la marinate pentru peşte sau carne de pasăre, precum şi în sosuri pentru salate, supe pentru o esenţă de lămâie şi mentă.
5. Pudra de curry
Principalul ingredient din pudra de curry galbenă este turmericul, care poate fi destul de scump. Nu numai că da o aromă interesantă şi diferită multor feluri de mâncare internaţionale, dar curcuma are şi proprietăţi anti-inflamatorii. Este un condiment perfect pentru a te ajuta la durerile cauzate de orele de gimnastică intensă.
6. Chimionul
Amestecă chimion cu praf de chili și sare și obţii instant condimente de Taco. Este, de asemenea potrivit pentru chilli, enchiladas și destul de folosit în orice fel de mâncare mexican sau din America de Sud, pe bază de roșii.
7. Ghimbirul
Ghimbirul pare a avea efecte pozitive asupra stomacului, protejându-l împotriva bolilor gastrice, cum ar fi constipația și balonarea. Acesta funcționează bine în preparate asiatice, chiar și în băuturi și produse de patiserie.
8. Fulgii de ardei iute
Dacă ești un iubitor de condimente, fulgii de ardei iute sunt un must-have în cămara ta. Ei sunt o modalitate simplă de a adăuga un gust picant, fără a fi nevoie să te ocupi de tocarea ardeiului (și apoi accidental să-ți atingi ochii și să simți că iei foc!). Se folosesc în sosul de paste, se adaugă în chilli, se presară pe pizza sau se adaugă la legume. În plus, în urma celor mai recente cercetări, s-a constatat că ingredientele picante pot ajuta la suprimarea poftei de mâncare și poate chiar stimula metabolismul lent.