1. >Legumis
  2. >Protejează-ți grădina pe timpul iernii

Vrei să îți protejezi grădina de frigul iernii? Iată câteva dintre secretele noastre pentru a-ți pune culturile la adăpost și pentru a te bucura de grădină în timpul sezonului rece.

Brrr... Nouă ne este frig... la fel și solului din grădina noastră! Pentru a-l proteja corespunzător în anotimpul rece și pentru a te bucura de odihnă în această perioadă, descoperă următoarele tehnici.

Vremea în care grădina de legume era abandonată în perioada sezonului rece s-a încheiat! Afundarea terenului, eroziunea, înghețul, ploaia care spală solul și formează cruste la suprafață... Pe timpul iernii, loturile de terenuri necultivate trebuie protejate. Drept răsplată, primim beneficiile întregului ecosistem al solului - insecte mici și microorganisme care îmbunătățesc calitatea solului primăvara.

1. Mulcirea cu paie

În natură, terenurile nu sunt niciodată descoperite, în afara zonelor deșertice. Mulcirea constă în acoperirea solului cu un strat natural, încă din timpul toamnei. Tradițional, stratul de acoperire este compus din paie. Însă, în zilele noastre, folosim tot felul de materii vegetale, care se degradează în timp, cum ar fi frunze uscate în straturi groase. Nimeni nu ne împiedică să împrăștiem puțin compost înainte de acoperirea parcelelor suprasolicitate de culturile de vară.

2. Carton ondulat

Nu ai paie sau frunze la îndemână? Cartonul reciclabil! Trebuie să fie maroniu, fără porțiuni printate și să nu conțină bucăți nebiodegradabile. Trebuie doar să le uzi, să le înmoi și să le așezi direct pe pământ, cu cărămizi sau pietre mari deasupra. Și mai bine, poți adăuga un strat gros de plante deasupra lor, pentru un rezultat estetic si o mulcire mai eficientă.

3. Îngrășământ verde

În final, cultivarea îngrășămintelor verzi, în special a legumelor. Este nevoie să cultivi plante care cresc rapid la sfârșitul verii sau începutul toamnei, pentru a îmbunătăți structura solului și fertilitatea acestuia. Muștar, ovăz, lucernă. Când cresc, rădăcinile lor fac pământul mai puțin compact și atrag elemente nutritive din profunzime. Înainte de formarea semințelor, plantele sunt tăiate și lăsate pe sol, unde formează un covor protector. Plantele cultivate se aleg în funcție de legumele ce urmează să fie plantate în următorul an, așa că gândește-te din timp ce vrei să cultivi anul viitor!