1. >Legumis
  2. >Limitarea consumului de energie la Bonduelle

Reducerea consumului de energie ne permite să fim mereu responsabili față de mediul înconjurător! Imaginează-ți că ești în bucătărie și mâncarea fierbe pe aragaz. Pentru a pregăti legumele, ai nevoie de apă, pentru a le spăla, pentru a le găti sau pentru a le conserva. Acum imaginează-ți tot acest proces, dar la nivelul unei fabrici care transformă mai multe tone de legume în fiecare zi, atât pentru produse gata de consumat, cât și pentru conserve sau produse congelate. Probabil te-ar lua amețeala doar dacă te-ai gândi la factura de energie electrică.

După cum ne povestește Antoine H. – manager de proiect Research&Development și expert în energie la Bonduelle, ”apa și energia sunt esențiale în clădirile industriale, astfel căutăm tot timpul soluții pentru ca site-urile noastre agro-industriale, construite acum poate mai bine de 50 de ani, să consume mai puțină apă, energie, electricitate și gaze naturale. Este o parte esențială a abordării noastre de a limita impactul asupra mediului. Reducerea consumului de gaze și electricitate nu numai că permite scăderea costurilor, ci permite și scăderea emisiilor de CO2 în atmosferă, ceea ce este crucial în lupta împotriva incălzirii globale.” Cu toate acestea, între conserve, produse congelate și produse proaspete, nevoile energetice diferă: ”unele soluții sunt potrivite unei anumite categorii de produse și diferă în funcție de tehnologia de fabricare. În final sunt legate de întregul proces de fabricare.”

Într-adevăr, două lucruri esențiale permit reducerea amprentei de carbon a fabricilor. În primul rând, scăderea consumului de energie se realizează prin mai multe acțiuni, de la conștientizarea personalului, până la modificarea setărilor echipamentelor sau chiar schimbarea acestora cu unele mai performante.

Modificarea surselor de energie este, de asemenea, pe ordinea de zi. Dacă fabricile de procesare folosesc mai des gaz, fabricile de alimente congelate folosesc mai multă energie electrică, aceasta putând fi energie verde. Astfel, în 2019, fabrica Santarém din Portugalia a construit pe acoperișul cu o suprafață de 5000 mp, peste 3000 de panouri fotovoltaice, astfel scăzând cheltuielile cu energia electrică cu 8% pe an (economisind aproximativ 1200 de megawați) și, în același timp, accelerând scăderea emisiilor de CO2 (570 de tone pe an).

Metanarea este un alt proces ce permite fabricii Estrées-Mons să pună în valoare deșeurile agricole.