1. >Legumis
  2. >Include în alimentația ta produse locale și de sezon
Consumul produselor de sezon, este un angajament mai ușor de menținut atunci când favorizezi producătorii locali. A cumpăra în mod responsabil înseamnă a sprijini fermierii locali și a-ți adapta dieta la mediu și nu invers. Cu toate acestea, consumul produselor locale necesită puțin schimbarea dietei și organizarea acesteia. Citește mai multe despre această tendință care ajută economia locală. Impactul transportului

Potrivit INRA, 17% din emisiile de gaze cu efect de seră generat din producția alimentelor, provin din transport. Alegând să cumpere produse locale, consumatorii au un impact incontestabil. Cu toate acestea, definiția ”local” poate varia. Este reprezentată de oraș, județ, regiune?  100km? Sau pur și simplu produse din propria țară? În spatele termenului local se ascund multe înțelesuri, în funcție de locul în care locuiești și de cât de grea este iarna – deoarece aceasta afectează calitatea fructelor și legumelor la care ai acces. În plus, există produse tropicale greu de consumat din producție locală: ceai, cafea, condimente, ciocolată... toate vin de departe. Acestea se numesc ”exceptări Marco Polo”: în aceste cazuri, poți alege produsele care sunt transportate pe cale marină, iar pentru unele dintre ele, poți încerca să găsești înlocuitori locali, cum ar fi cicoarea pentru cafea.

Alte căi de distribuție

Dacă unele supermarketuri încearcă să se aprovizioneze din locuri cât mai apropiate de ele, producătorii locali oferă traseul cel mai scurt, astfel reducând pe cât posibil numărul de intermediari. Pot vinde direct către o afacere (un restaurant de exemplu), către o companie mai mare (care colectează legume pentru producția de conserve) sau pot vinde direct într-o piață dintr-un oraș apropiat (în acest caz este bine să te asiguri că vânzătorul este și producător). Astfel, toată lumea câștigă!

Fă rezerve o dată pe an

Dacă alegi să mănânci doar fructe și legume de sezon, trebuie să știi să le păstrezi în afara sezonului pentru a le putea consuma pe tot parcursul anului! În plin sezon, producția poate fi ridicată, iar tu poți transforma roșiile în bulion, merele în sos de mere sau fructele în diferite dulcețuri, atunci când acestea sunt coapte. Acesta este momentul în care trebuie gătite și depozitate ca produse conservate sau congelate, iar pentru a afla momentul potrivit poți întreba producătorul local când vor fi coapte produsele sale.