1. >Legumis
  2. >De ce sunt sănătoase legumele amare?

Dulce, sărat, acru, umami și... amar: dintre cele 5 mari familii de gusturi cunoscute, amarul este adesea cel mai puțin favorit. Mai greu de suportat, gustul amar este de fapt o componentă esențială a gustului. Să explicăm de ce este greu de tolerat... și de ce va ajunge să îți placă!

 O respingere naturală a gustului amar

Bebelușii care încearcă alimente amare le resping imediat… la pachet cu tot felul de fețe simpatice! Această aversiune față de gustul amar este o reflectare a instinctului de supraviețuire care datează de la începutul timpului, când cea mai mare parte a hranei umane provenea din culesul plantelor sălbatice. Boabele și alte plante toxice sunt adesea amare din cauza componentelor lor.

Papilele noastre gustative încep pe la maturitate să aprecieze gustul amar, dacă nu chiar să-l iubească, așa cum arată consumul larg de ciocolată neagră, cafea, ceai sau bere în rândul adulților. În ceea ce privește legumele și fructele amare precum cicoarea sau grepfrutul, acestea prezintă un beneficiu specific organismului nostru, deoarece ajută la buna funcționare a ficatului. Gustul lor este dobândit cultural, dar odată inclus în alimentația noastră, este greu să trăiești fără el! Nu întâmplător, în ultimii ani, bucătarii le-au adăugat în preparatele lor pentru a le înnobila și a contrasta alte gusturi.

Cum să încerci alimente cu gust amar?

Cauți să încorporezi încet încet alimente amare în alimentația ta? Iată câteva idei pe bază de plante pe care copiii și adulții le pot încerca:

  • Țintește către legume care sunt ușor de preparat. Rucola poate fi o opțiune, vine gata ambalată și spălată. Este, de asemenea, o mare introducere în gustul amar. Frunzele sale mici, gustoase și condimentate pot fi amestecate cu alți muguri tineri și mai dulci.
  • Încearcă progresiv. Între consumul de grepfrut, cicoare roșie sau salata treviso (o salată roșie plină de gust), există mai multe grade de amărăciune care îți permit să te familiarizezi cu această aromă, în ritmul tău.
  • Adaugă pe rând legumele amare. De exemplu, cicoarea se savurează în general mai mult într-o salată mixtă (delicioasă cu mere sau portocale), acoperită cu o felie de șuncă și niște bechamel, sau chiar confiată cu puțină miere. Secretul: contrabalansează amărăciunea cu ceva dulce, sărat sau acru.
  • Încearcă bucătăria italiană. Îmbină perfect gustul amar cu celelalte gusturi, ca nimeni altcineva, cu espresso-uri tari, anghinare violetă, cicoare sau chiar portocalele amare. Deloc surprinzător este un fapt cunoscut că toată lumea iubește mâncarea italiană!