Dulce, sărat, acru, umami și... amar: dintre cele 5 mari familii de gusturi cunoscute, amarul este adesea cel mai puțin favorit. Mai greu de suportat, gustul amar este de fapt o componentă esențială a gustului. Să explicăm de ce este greu de tolerat... și de ce va ajunge să îți placă!
O respingere naturală a gustului amar
Bebelușii care încearcă alimente amare le resping imediat… la pachet cu tot felul de fețe simpatice! Această aversiune față de gustul amar este o reflectare a instinctului de supraviețuire care datează de la începutul timpului, când cea mai mare parte a hranei umane provenea din culesul plantelor sălbatice. Boabele și alte plante toxice sunt adesea amare din cauza componentelor lor.
Papilele noastre gustative încep pe la maturitate să aprecieze gustul amar, dacă nu chiar să-l iubească, așa cum arată consumul larg de ciocolată neagră, cafea, ceai sau bere în rândul adulților. În ceea ce privește legumele și fructele amare precum cicoarea sau grepfrutul, acestea prezintă un beneficiu specific organismului nostru, deoarece ajută la buna funcționare a ficatului. Gustul lor este dobândit cultural, dar odată inclus în alimentația noastră, este greu să trăiești fără el! Nu întâmplător, în ultimii ani, bucătarii le-au adăugat în preparatele lor pentru a le înnobila și a contrasta alte gusturi.
Cum să încerci alimente cu gust amar?
Cauți să încorporezi încet încet alimente amare în alimentația ta? Iată câteva idei pe bază de plante pe care copiii și adulții le pot încerca: