1. >Legumis
  2. >Cum să păstrezi fructele și legumele proaspete mai mult timp. Legumis by Bonduelle

Cum să redai legumelor și fructelor un aspect proaspăt?

Ai uitat salata, morcovii, perele sau portocalele undeva în bucătărie sau în frigider? Legumele sau fructele puțin trecute nu trebuie neapărat aruncate. Iată câteva trucuri despre cum să păstrezi fructele și legumele proaspete pentru mai mult timp.

Revigorează legumele trecute

Când legumele s-au înmuiat, este posibil să le poți reda prospețimea cu un truc simplu: un bol cu apă rece, chiar cu puțină gheață dacă ai la îndemână. Scufundă-le pentru câteva minute și de cele mai multe ori vei observa că și-au recăpătat din vitalitate. Funcționează cu fasolea verde, broccoli sau ridichi... Totuși, nu va merge cu salata. Acesteia îi place apa, dar nu cu gheață. Când a început să se înmoaie, mai bine o scufunzi în apă fierbinte (nu clocotită) mai întâi și apoi în apă rece imediat. Bineînțeles, acest truc nu va funcționa cu legume sau fructe care au început deja să se strice. Odată ce un fruct sau o legumă pare că se va strica, mai bine o arunci imediat, înainte de a le contamina și pe cele din jur.

Gătește

Unele fructe și legume se păstrează mai bine la temperatura camerei. În acest mod gustul lor se păstrează mai bine decât s-ar păstra în frigider. Dezavantajul este că se vor veșteji mai repede. De exemplu, roșiile trebuie păstrate la temperatura camerei pentru a-și păstra aroma dulce, dar în aceste condiții se vor strica mai repede. Soluția este să le gătești de cum observi că încep să se înmoaie. Sunt foarte bune într-un sos, sau o tocăniță cu legume de sezon (dovlecei, vinete, ardei, ceapă...). În general, rețetele care necesită coacere sau fierbere sunt ideale pentru prepararea legumelor și fructelor trecute: supe, sosuri sau dulcețuri... Spală-le, curăță partea stricată dacă este nevoie și gata!

Conservarea

În cele din urmă, ca să eviți să ai întotdeauna fructe sau legume răscoapte, trebuie ori să le consumi rapid, ori să le congelezi înainte de a fi prea târziu (da, fructele pot fi congelate!). Sau pur și simplu să folosești practicile de conservare potrivite. Unele sunt logice: păstrează-le într-un loc în care temperatura nu este nici prea ridicată, dar nici prea scăzută, pune o hârtie absorbantă sub legume pentru a regla umiditatea, pune fructele mici deasupra celor mari... Iar unele sunt mai puțin cunoscute. De exemplu, bananele se păstrează mai bine cu alte banane. Dacă vei pune unul sau două mere în punga cu cartofi, aceștia din urmă se vor păstra proaspeți pentru mai mult timp. Avocado poate fi congelat după ce a fost transformat în piure cu puțin suc de lămâie.

Conservarea fructelor și legumelor într-un mod corect este o metodă foarte bună pentru a evita risipa de alimente!