1. >Legumis
  2. >Ce putem pune și ce nu putem pune, atunci când reciclăm, în compost
Compost: ce putem pune și ce nu putem pune niciodată la compostat Te-ai decis să reciclezi prin compostare? Foarte bună idee! Acest proces ne permite să reciclăm deșeuri și să hrănim plantele, deoarece rezultă un îngrășământ organic. În același timp, putem să îmbunătățim terenul grădinii de legume. Dar ai grijă, nu poți pune chiar totul la compostat.

Poți composta

- Deșeuri vegetale, precum coji, resturi de legume și fructe, de preferință spălate, pentru a evita eventualele urme de pesticide, incompatibile cu viața pe care dorim să o creăm cu un compost. Contrar unei idei preconcepute, cojile de citrice pot fi puse în compost, dar în cantități mici și ideal măcinate. Dacă pregătești în fiecare dimineață un suc de portocale pentru întreaga familie, evită să pui toate cojile în compost. Trebuie păstrat un echilibru.

- Cojile de ouă trebuie zdrobite pentru a accelera descompunerea. Ia asta în calcul data viitoare când pregătești omleta sau o prăjitură.

- Zațul de cafea și chiar filtrele, dacă sunt din hârtie. De asemenea, funcționează cu frunze și pliculețe de ceai. Însă trebuie să ai grijă să înlături toate capsele de pe plicuri sau filtre.

- Unele deșeuri menajere, cum ar fi șervețele de hârtie, ideal umede, sau cenușă în cantități mici, sunt și ele prietenoase cu compostul!

Ce nu poți composta

Există păreri diferite pentru unele deșeuri și fiecare dintre noi va găsi soluția ideală, dar, în general, te sfătuim să nu pui în compost:

- Deșeuri care conțin solvenți sau lac, precum furnir, lemn lăcuit, legume tratate sau bolnave

- Carnea, peștele și lactatele (cu excepția micilor cruste de brânză), care pot duce la mirosuri neplăcute și pot atrage câini, pisici, rozătoare și paraziți.

- Buruieni cu semințe, care s-ar înmulți în compost, precum și plante bolnave sau care au fost tratate abundent cu produse chimice

- Ace de pin care pot împiedica procesul din cauza acidității lor

- Praf, nisip și cenușă de cărbune, deoarece conțin gudron

- Materiale necompostabile, precum sticlă, metale, plastic (chiar și biodegradabile). Acestea sunt pentru coșul de reciclare.