Bună, noi folosim cookie-uri în scopuri statistice, pentru analiza traficului de pe site, pentru analize de marketing și pentru îmbunătățirea experienței vizitatorului pe site.

Mai multe informații

Bucătării din toată lumea Scandinavia

Fie că este finlandeză, daneză, suedeză sau norvegiană, gastronomia din Europa de Nord este cea mai puțin cunoscută din gastronomia europeană. 

Chiftele și somon: superstaruri!

Cea mai cunoscută rețetă scandinavă este somonul gravlax: somon crud marinat în sare, zahăr, piper și mărar. Ușor și rapid de făcut, această rețetă suedeză necesită ingrediente de bază și planificare. Somonul gravlax este savurat cu o salată, un preparat pe bază de cartofi (piure sau la cuptor), pâine de secară și o cremă de muștar dulce-acrișoară. Acest preparat este cunoscut în toată Europa de Nord, unde face parte din acele mâncăruri care se savurează pe tot parcursul anului, în timp ce alte țări îl pregătesc doar de Crăciun. Pentru o pată de culoare, încearcă varianta cu sfeclă roșie!

O altă rețetă scandinavă foarte cunoscută: chiftelele! Fiecare țară are propria sa versiune. Făcute din mai multe tipuri de carne sau doar din vită sau porc, se leagă cu un ou, se adaugă ceapă și pesmet. Fiecare familie are propriul său mod în care prepară aceste chiftele. Suedia este considerată țara în care se prepară cele mai gustoase chiftele, numite kõttbullar.

Dar legumele?

Solul nu este întotdeauna ușor de lucrat în țările scandinave. Astfel, clima nordică are o influență puternică asupra tipului de legume disponibile. Cartofii sunt mereu prezenți, la fel și toate tipurile de varză (albă sau de Bruxelles) și rădăcinoase (păstârnac, morcovi și rutabagă). Sfecla roșie și gustul ei ușor dulce sunt foarte apreciate în Danemarca și Finlanda. Se prepară într-o salată cu hering și cubulețe de cartofi ori ca o supă cu puțină smântână. Cu fructe de pădure și frișcă, ar putea fi chiar și un desert surprinzător.

Rețetele dulci, întotdeauna îndrăgite

Bucătăria scandinavă este bogată în rețete dulci și picante. Prăjiturile, deserturile și produsele de patiserie (cum ar fi rulada cu scorțișoară numită kanelbuller) sunt de obicei consumate la gustarea de după-amiază cu o cafea sau un ceai mare. În Suedia, există o tradiție numită fika. Aceasta unește gustul dulce cu socializarea! Una dintre cele mai bune rețete, Princesstårta, este o prăjitură cu smântână și gem de zmeură acoperită cu migdale verzi (rețetă tipic suedeză pentru zile de naștere) și semla (un fel de pufuleți cu frișcă și marțipan). Pentru gustarea de după-amiază, checul cu banane și prăjitura cu morcovi sunt preferatele fanilor, așa că de ce să nu le unim într-un chec cu banane și morcovi!


Rețete care te-ar putea interesa

Salată de pui vietnameză
Salată de pui vietnameză

Mâncare din bucătăria vietnameză.

4 persoane 30-45 min Simplu
Somon marinat cu miere și citrice cu fasole verde păstăi și cartofi dulci
Somon marinat cu miere și citrice cu fasole verde păstăi și cartofi dulci

Un gust extraordinar și o aromă interesantă.

2 persoane 30-45 min Simplu
Legume mexicane cu orez
Legume mexicane cu orez

Un preparat vegetarian, numai bun pentru un prânz consistent

2 persoane 30-45 min Simplu
Medalion de broccoli cu roșii cherry și creveți
Medalion de broccoli cu roșii cherry și creveți

Un preparat simplu și delicios pentru întreaga familie.

6 persoane peste 45 min Simplu
Bucătării din toată lumea Scandinavia

Fie că este finlandeză, daneză, suedeză sau norvegiană, gastronomia din Europa de Nord este cea mai puțin cunoscută din gastronomia europeană. 

Chiftele și somon: superstaruri!

Cea mai cunoscută rețetă scandinavă este somonul gravlax: somon crud marinat în sare, zahăr, piper și mărar. Ușor și rapid de făcut, această rețetă suedeză necesită ingrediente de bază și planificare. Somonul gravlax este savurat cu o salată, un preparat pe bază de cartofi (piure sau la cuptor), pâine de secară și o cremă de muștar dulce-acrișoară. Acest preparat este cunoscut în toată Europa de Nord, unde face parte din acele mâncăruri care se savurează pe tot parcursul anului, în timp ce alte țări îl pregătesc doar de Crăciun. Pentru o pată de culoare, încearcă varianta cu sfeclă roșie!

O altă rețetă scandinavă foarte cunoscută: chiftelele! Fiecare țară are propria sa versiune. Făcute din mai multe tipuri de carne sau doar din vită sau porc, se leagă cu un ou, se adaugă ceapă și pesmet. Fiecare familie are propriul său mod în care prepară aceste chiftele. Suedia este considerată țara în care se prepară cele mai gustoase chiftele, numite kõttbullar.

Dar legumele?

Solul nu este întotdeauna ușor de lucrat în țările scandinave. Astfel, clima nordică are o influență puternică asupra tipului de legume disponibile. Cartofii sunt mereu prezenți, la fel și toate tipurile de varză (albă sau de Bruxelles) și rădăcinoase (păstârnac, morcovi și rutabagă). Sfecla roșie și gustul ei ușor dulce sunt foarte apreciate în Danemarca și Finlanda. Se prepară într-o salată cu hering și cubulețe de cartofi ori ca o supă cu puțină smântână. Cu fructe de pădure și frișcă, ar putea fi chiar și un desert surprinzător.

Rețetele dulci, întotdeauna îndrăgite

Bucătăria scandinavă este bogată în rețete dulci și picante. Prăjiturile, deserturile și produsele de patiserie (cum ar fi rulada cu scorțișoară numită kanelbuller) sunt de obicei consumate la gustarea de după-amiază cu o cafea sau un ceai mare. În Suedia, există o tradiție numită fika. Aceasta unește gustul dulce cu socializarea! Una dintre cele mai bune rețete, Princesstårta, este o prăjitură cu smântână și gem de zmeură acoperită cu migdale verzi (rețetă tipic suedeză pentru zile de naștere) și semla (un fel de pufuleți cu frișcă și marțipan). Pentru gustarea de după-amiază, checul cu banane și prăjitura cu morcovi sunt preferatele fanilor, așa că de ce să nu le unim într-un chec cu banane și morcovi!

Cumpără Online
Acum poți achiziționa online produsele Bonduelle dorite, cu livrare direct la tine acasă, pentru ca tu să-ți poți pregăti oricând preparatele preferate.