1. >Legumis
  2. >Bazele gătitului la abur!

Simplu și rapid, gătitul la abur este perfect pentru a păstra gustul legumelor. Noi îți spunem secretele sale... și îți dezvăluim cele mai bune ustensile pentru a-l realiza.

Sănătoasă și rapid de executat, această tehnică – care constă în gătirea alimentelor la aburul emanat dintr-un lichid în clocot – nu duce lipsă de avantaje. Hai să privim cu atenție gătitul la abur!

Avantajele gătitului la abur

- Respectă calitățile legumelor: sub 100°C, vitaminele și mineralele se păstrează mai bine decât la gătitul la temperaturi ridicate. Gătitul al dente permite păstrarea vitaminelor și mineralelor. În plus, acest mod de preparare nu necesită grăsimi.

- Respectă gustul alimentelor: legumele își păstrează aroma, dar nimic nu te împiedică să adaugi ierburi sau condimente în apa de gătit pentru a le parfuma ușor.

- De asemenea, permite realizarea de conserve cu legume: datorită unui proces industrial specific numit „conserve la abur”, acestea sunt preparate într-o cantitate mică de suc (de 3 ori mai puțin decât în conservele tradiționale pentru fasole verde!), ceea ce economisește resursele de apă și reduce greutatea conservelor. Mai ușoare, sunt mai ușor de transportat.

Ustensilele potrivite pentru a găti la abur

- Coș expandabil de gătit la abur: poate fi integrat într-o oală de tocană, la fel cum procedezi și cu un aparat de făcut cușcuș detașabil și retractabil (celebra „margaretă”, ale cărei petalele perforate se desfac și iau forma cratiței). Sau poți folosi o sită din inox pentru gătit la abur, o cârpă și un capac.

- Coșul de bambus: cel care se folosește în Asia pentru a găti dim sum. Așează-l într-un wok sau într-o tigaie cu un diametru mai mic. Pentru a evita lipirea alimentelor, adaugă în partea de jos hârtie de gătit, spanac sau varză. Avantajele sale: ușor și ieftin.

- Aparat electric de gătit la abur: adesea dotat cu un cronometru, are mai multe coșuri din plastic sau inox unul peste altul. Atenție, cu cât mâncarea este mai aproape de apă, cu atât se va găti mai repede: cartofii și morcovii merg în partea de jos! O altă posibilitate: robotul de bucătărie care are adesea un coș cu abur.

- Oala sub presiune: cu coșul detașabil al aparatului de gătit, gătitul se face la presiune mare. Este mai rapid, dar temperatura este mai mare cu acesr abur „moale”, care nu permite păstrarea tuturor vitaminelor.

- Cuptorul cu abur: preferatul bucătarilor, este și cel mai scump dispozitiv de gătit la abur. Soluție alternativă: cuptorul cu microunde punând legumele tăiate într-un recipient de sticlă, adăugând puțină apă în partea de jos și acoperind totul cu folie alimentară străpunsă cu câteva găuri.