Primăvara, de obicei ne dorim mese mai ușoare și să ne bucurăm de beneficiile legumelor: nutrienți, vitamine, minerale, precum și fibre și enzime. Consumate zilnic, crude sau gătite, legumele sunt esențiale pentru o alimentație echilibrată și diversificată. Există multe moduri prin care poți consuma legume crude.
Crude sau preparate. Cum să îți diversifici dieta
O legumă crudă conține în mod natural mai multă apă decât una preparată. Datorită conținutului de fibre, senzația de sațietate apare mai repede. În plus, necesită o masticație suplimentară, ceea ce din nou ajută la senzația de sațietate.
Din cauza preparării legumelor, conținutul unor vitamine poate să scadă (B, C, provitamina A,) dar, în același timp, cresc unii antioxidanți (licopen, al cărui conținut se dublează după gătirea timp de 30 de minute, făcând astfel ca roșiile fierte să fie de două ori mai bogate în antioxidanți față de cele crude).
Un alt factor important este modul de preparare. Unele vitamine se pierd în apa clocotită, de aici apare beneficiul gătirii la abur. Altele (cum ar fi provitamina A) sunt liposolubile: se răspândesc în orice tip de grăsime (ulei sau unt). De aici și beneficiul consumului de legume bogate în provitamina A, fierte sau crude.
Oricum le-ai consuma, crude sau preparate, legumele au beneficii pentru organismul tău.
Beneficiile legumelor crude
Fără să adopți o dietă complet vegană (formată din fructe crude, legume, cereale, semințe încolțite, nuci, alge marine și alte produse exclusiv pe bază de plante), consumul de fructe și legume crude ne aduce beneficii. Alături de minerale și vitamine, legumele crude își păstrează și enzimele, care ne ajută organismul să funcționeze și care se pierd la temperaturi mai mari de 42°C. Cerealele și semințele de germinare (lucernă, ridichi, linte…) și sucul de legume, conțin în mod natural cantități mari de enzime. Un motiv în plus să le adaugi în dietă, atât pentru gustul lor, cât și pentru sănătatea ta!