1. >Legumis
  2. >ABC-ul conservelor făcute în casă

În 1795, Nicolas Appert a descoperit conservarea, altfel spus sterilizarea prin căldură: o adevărată revoluție! Până la descoperirea lui, mâncarea se păstra folosind tehnicile tradiționale precum sărarea, uscarea, afumarea, fermentarea sau împachetarea în zahăr sau grăsime. Conservarea - simplă și eficientă - a fost folosită de atunci de generații de bucătari și pe scală largă de companii specializate precum și Bonduelle. Sănătoase și sigure, atâta timp cât respecți regulile, iată cum procedezi pentru a face propriile tale conserve din legume.

Pregătirea recipientelor

Pentru a evita orice contaminare sau dezvoltarea bacteriilor nedorite, regulile de igienă trebuie respectate cu strictețe încă de la pregătirea borcanelor de sticlă: acestea trebuie să fie într-o stare perfectă, nu ciobite sau crăpate. Spală-le le cu precauție cu lichid de vase și un burete non-abraziv, clătește-le bine cu apă caldă, apoi lasă-le să se usuce fără a le șterge. Se fierb apoi capacele sau foliile de celofan cu care le vei acoperi pentru a le steriliza. Curăță-ți foarte bine mâinile, precum și blatul de bucătărie.

Ingredientele

Cât timp piața de legume este îmbelșugată, profită și alege doar legume proaspete de bună calitate, având grijă să nu fie deteriorate. Nu folosi legume congelate. Spală-le și pregătește-le (decojire, tocare... ), respectând întotdeauna condiții stricte de igienă. Majoritatea legumelor sunt mai bune atunci când sunt pre-gătite timp de 2 minute în apă clocotită iar apoi scurse. Pune legumele în borcanele fierbinți umplându-le până la 2 cm de gură, apoi adaugă lichidul, dacă este recomandat de rețetă.

Închiderea și sterilizarea borcanelor

În final, continuă cu sterilizarea, care presupune fierberea borcanelor la sau peste 100°C. Pune-le capacele cu atenție, apoi continuă tratamentul termic într-un sterilizator electric sau o oală mare cu apă și o cârpă pe fund, pentru a evita strângerea borcanelor între ele. Adu apa din oală la temperatură de fierbere și respectă durata specificată în rețete pentru conservarea optimă. Odată ce apa s-a răcit, poți scoate borcanele. Lasă-le să se răcească și nu uita să le pui etichete.