1. >Legumis
  2. >5 motive pentru a folosi îngrășăminte naturale

Nu este nevoie să mergi la raionul de grădinărit pentru a-ți îmbunătății culturile. Iată 5 îngrășăminte naturale, ieftine și prietenoase cu mediul înconjurător, pe care le poți prepara singur.

  1. Cafeaua măcinată

Poți citi viitorul în el, poți îndepărta mirosurile neplăcute din frigider sau chiar să desfunzi țevile înfundate, dar zațul de cafea este și un foarte bun îngrășământ natural. Într-adevăr, conține azot, fosfat și potasiu. Uscat și amestecat în prealabil cu puțin pământ, este foarte hrănitor pentru răsadurile tale.

  1. Cojile de ouă

Uscate și zdrobite, cojile de ouă, crude sau fierte, sunt încorporate la suprafața solului pentru a-l îmbogăți cu minerale și calciu. Pasionații de roșii, le pun adesea la baza găurilor unde plantează răsadurile, pentru a preveni necrozarea măduvei tulpinilor. Pentru a optimiza eficiența, este mai bine să le faci pulbere.

  1. Cojile de banană

Pline de potasiu și alte substanțe sănătoase pentru grădina de zarzavat, cojile de banane – ideal organice – pot fi adăugate sub legumele ”lacome” (roșii, vinete, cucurbitacee) la plantare. Le vor hrăni pe măsură ce se descompun. Infuzate în apă timp de o săptămână, pot fi folosite și pentru udarea plantelor. De asemenea, sunt grozave pentru mulcirea de iarnă în grădinile mici de legume, deoarece alungă afidele.

  1. Pliculețe de ceai utilizate

Puse pe sol, acționează ca îngrășăminte pentru plante și hrănesc viermii, apărând de unele insecte cărora nu le place mirosul lor. Ele pot chiar înlocui mărgelele de lut care se pun pe fundul ghivecelor pentru drenaj.

  1. Cenușa

Păstrează cenușa din lemnul natural netratat. Este bogată în calciu, potasiu, siliciu și magneziu. Trebuie doar să o adaugi, după ce s-a răcit, pe fundul răsadnițelor de legume. Atenție însă, nu pune prea multă, altfel vei risca să perturbi echilibrul solului și să deteriorezi plantele.