1. >Legumis
  2. >Tot ce trebuie să știi despre paiele din legume

Paiele de plastic de unică folosință sunt un adevărat coșmar ecologic. De fapt, acestea au fost interzise de Uniunea Europeană începând cu anul 2021. Pentru a continua să bei băuturile tale preferate fără deșeuri și să te bucuri în continuare de folosirea paielor așa cum făceam noi în copilărie, iată 4 alternative pe bază de plante și ecologice.

Paie... din paie

Tulpinile de paie au fost folosite înainte să apară hârtia industrială și paiele de plastic! Mai mulți producători chiar le aduc înapoi cu ajutorul paielor naturale de grâu sau secară, care sunt ușor de reciclat. Pot fi folosite atât pentru băuturi calde, cât și pentru băuturi reci și nu devin moi în contact cu lichidele.

Paie din bambus sau stuf

Bambusul este de neoprit. Chiar dacă nu se poate transforma în paie curbate sau pliabile, este reutilizabil, solid, fără deșeuri și are și un aspect plăcut. Lemnul fiind foarte rezistent, este adaptat atât băuturilor reci, cât și calde, la care nu adaugă niciun gust. În aceeași direcție sunt și paiele de stuf, care sunt și compostabile.

Paiele din trestie de zahăr

Fabricate din fibre de trestie de zahăr – un exemplu excelent de reutilizare a deșeurilor agricole – sunt compostabile și biodegradabile și rezistă bine la temperaturi de până la 50°C. Cireașa de pe tort: se descompun și se transformă parțial în aminoacizi, hrănind solurile! Astfel, lovește două puncte ecologice! 

Ziti sau spaghete goale

Pe bune! Nu trebuie să privești foarte departe: soluția este adesea la supermarket... sau în delicatesele italiene! Lungi, rotunde și scobite pe dinăuntru, pastele ziti – tipice pentru sudul Italiei – sunt ideale pentru a înlocui paiele de plastic pentru o băutură rece. Suficient de solide și suficient de groase pentru a nu se topi, nu sunt doar ecologice, ci și economice. Folosește-le la un Spritz și rămâi în spiritul italian.