1. >Legumis
  2. >Mai multe legume la masa de sărbători

Cum ar fi dacă anul acesta ai alege să pregătești ceva inedit pentru masa de sărbători? Crăciunul acesta, folosește mai multe legume! Fie pregătești un meniu 100% vegetarian, fie adaugi câteva garnituri pe bază de legume. Suntem aici pentru a-ți oferi idei pentru câteva rețete ușor de preparat.

Iată trei rețete potrivite sărbătorilor de iarnă, fără carne și pline de arome:  

1. Crochete delicioase cu nucă de cocos și morcov

O rețetă demnă de marii bucătari, pe care o poți savura ca aperitiv sau alături de salată. Oricum ai alege, cu siguranță îți vei surprinde invitații! Nu a fost niciodată atât de simplu să adaugi legumele în preparatele tale de sărbători!

Ingrediente:

200 g fulgi de nucă de cocos

100 g morcov ras

75 g zahăr sau zahăr de cocos

4 albușuri

Condimente: scorțișoară, ghimbir, nucșoară

1 praf de sare

Mod de preparare

Preîncălzește cuptorul la 170 °C. Într-un castron amestecă nuca de cocos și condimentele. Adaugă și amestecă morcovii dați pe răzătoare, zahărul și albușurile. 

În tava de cuptor acoperită cu hârtie de copt, pune aluatul distanțat, modelat în formă de bile.

Lasă-le la cuptor timp de 15-20 de minute, până se rumenesc. 

Pentru cei mai pofticioși, poți pregăti o cremă de brânză cu sos de ierburi, perfectă pentru asezonarea crochetelor.

2. Coroniță de Crăciun

În această perioadă a anului, vedem coronițe de Crăciun peste tot pe ușile caselor. Iată un mod de a inova în acest spirit: o coroniță umplută cu spanac și ciuperci. Da, chiar poți avea o coroniță de Crăciun în farfurie. Ca fel de mâncare principal, cu salate la alegere, ca garnitură sau aperitiv, este o masă de sărbătoare pe cât de frumoasă, pe atât de gustoasă!

Ingrediente

1 borcan (280 g) ciupreci întregi Bonduelle

250 g brânză ricotta

300 g spanac frunză cu frunză Bonduelle

50 g fistic

50 g merișoare

400 g aluat de patiserie

1 ou

30 ml lapte

1 ceapă

sare și piper

Mod de preparare

Pregătește garnitura. Toacă ceapa și spanacul. Toacă mărunt ciupercile. Călește într-o tigaie ceapă și ciupercile, după care adaugă spanacul, împreuna cu sarea și piperul și lasă-le să fiarbă 5 minute. Dacă este nevoie, scurge surplusul de zeamă. 

Amestecă legumele cu brânza ricotta, fisticul și merișoarele.

Întinde aluatul pe blatul de bucătărie și taie-l în 7 pătrate mari, pe care le vei așeza în tava de cuptor acoperită cu hârtie de copt. 

Adaugă amestecul de legume pe fiecare pătrat în parte, pe care le vei închide prin plierea colțurilor spre interior. Unge-le cu puțin gălbenuș de ou bătut în puțin lapte. 

Pune-le la cuptor la 180°C până se rumenesc. Înainte de servire le poți decora cu puțin mărar.

3. Cartofi umpluți cu spanac și gorgonzola

A spus cineva cănu poți pune cartofi la masa de Crăciun? Îți vom demonstra contrariul, cu acești delicioși cartofi umpluți. Spune adio piureului de cartofi și fă loc rețetei noastre rapide și ușor de preparat: cartofi umpluți cu spanac și gorgonzola! Un preparat care va completa perfect felul principal din carne sau pește. 

Ingrediente

200 g spanac frunză cu frunză Bonduelle

4 cartofi mari

120 g smântână simplă

200 g gorgonzola sau altă brânză albastră la alegere

30 g unt

sare fină și piper

Mod de preparare

Preîncălzește cuptorul la 200°C. Curăță cartofii, înțeapă-i cu o furculiță și pune-i la cuptor aproximativ o oră, până sunt copți. Taie-i în lung pe jumătate și îndepărtează pulpa cu o lingură, fără a strica crusta. Amestecă pulpa de cartof cu smântână, gorgonzola, sare și piper. 

Topește untul într-o tigaie. Adaugă spanacul cu sare și piper și lasă-le să fiarbă aproximativ 1 minut, până ce frunzele devin moi. Scurge zeama în exces și toacă spanacul mărunt. Apoi adaugă-l peste piureul obținut mai devreme și amestecă până se omogenizează. Umple cojile de cartof cu crema obținută și pune-le la copt timp de aproximativ 15 minute, până ce se rumenesc. 

Pentru diversitate, poți să înlocuiești cartofii cu dovlecei.