1. >Legumis
  2. >Leguminoase, benefice pentru organism cât și pentru mediul înconjurător

Crude sau în conservă, pregătite cu grijă, leguminoasele sunt întotdeauna alegerea potrivită. Excelente pentru mediu și climă, au totul pentru a te mulțumi! Iată care sunt atuurile pe care le au năutul, fasolea, lintea, mazărea și alte leguminoase pentru mediu și pentru sănătatea noastră.Ce sunt leguminoasele?Sunt plante cultivate pentru boabele uscate, destinate consumului uman sau animal. Printre cele mai cunoscute găsim fasolea albă sau roșie, năutul, mazărea sau chiar lintea, care au la rândul lor mai multe tipuri. În povestea alimentelor, leguminoasele sunt la fel de importante ca și cerealele – grâul, porumbul, orezul... – cu care sunt combinate în mod tradițional. Ușor de transportat, depozitat și preparat, sunt foarte hrănitoare și delicioase!Leguminoasele susțin mediului înconjurătorAstăzi, redescoperim interesul agricol și ecologic pentru leguminoase. În 2016, un raport al OAA (Organizația pentru Alimentație și Agricultură) a evidențiat numeroase beneficii ale acestora. Economisind apă, leguminoasele sunt capabile să prindă și să fixeze azotul în aer, ceea ce îmbunătățește fertilitatea solului și reduce nevoile de îngrășăminte, în special cele cu azot. Rezultatul este scăderea emisiilor de gaze cu efect de seră. Leguminoasele ajută, de asemenea, la captarea carbonului în sol și la menținerea și dezvoltarea diversității în culturi și sol. Cu alte cuvinte, îndeplinesc cerințele agriculturii durabile și ne permit să luptăm împotriva schimbărilor climatice. Durata lungă de valabilitate este, de asemenea, un mare atu în lupta împotriva risipei alimentare. În cele din urmă, sunt pline de proteine și au prețuri accesibile, aducând mai multe proteine pe bază de plante în dietele noastre. Sănătoase Leguminoasele sunt surse veritabile de nutrienți. Au, de asemenea, un conținut ridicat de proteine pe bază de plante, ideale atunci când sunt combinate cu cereale. Cușcuș (grâu cu năut), minestrone (grâu și fasole) și alte mâncăruri tradiționale celebre, despre care știam cu mult înainte de apariția nutriționiștilor. Sunt, de asemenea, surse excelente de fibre alimentare, minerale, vitamine din grupa B, sunt lipsite de colesterol și caracterizate printr-un indice glicemic scăzut. Consumul lor ajută la diminuarea consumului de carne – după cum știm, agricultura intensivă nu este excelentă pentru dezvoltarea durabilă.

Prepararea leguminoaselorNevoia de a înmuia leguminoasele înainte de a le găti poate descuraja adesea bucătarii grăbiți. Soluția pentru a economisi timp este să folosim leguminoase din conservă.

- Adesea, în rețetele din Orientul Mijlociu și dietele vegetariene, năutul este delicios în salate, humus și curry pe bază de plante. Nu uita de proprietățile lichidului în care acestea sunt păstrate: bătute ca albușurile, se pot adăuga în orice mousse sau bezea. Excelent pentru a evita risipa!

- Un element de bază în bucătărie este lintea, excelentă în salate, supe, piureuri și tocănițe.

- În ceea ce privește fasolea, aceasta este omniprezentă în bucătăria latino-americană și în preparatele europene. Delicioasă într-un chili (cu carne sau fără) sau într-o salată mexicană cu porumb Bonduelle!