1. >Legumis
  2. >Bucătării din toată lumea: Țările Baltice

Bucătării din toată lumea: Țările Baltice

 

Supă de ciuperci și fasole albă

 

Porții: 4

Timp de preparare: 15 min

Timp de gătire: 40 min

Buget: Scăzut

 

Ingrediente:

2 litri de apă

1 cub de supă de legume

100 g ceapă, curățată și tăiată mărunt

2 căței de usturoi, curățați șă tăiați mărunt

100 g morcov, tăiat mărunt

100 g țelină tulpină, tăiată mărunt

200 g ciuperci feliate Bonduelle, congelate (sau la conservă)

200 g fasole albă Bonduelle (scursă)

6 cl ulei de măsline

Sare și piper

Cimbru

Pentru garnitură

Smântână grasă

Pătrunjel tocat

Mărar

 

Pasul 1

Într-o cratiță se fierb 2 litri de apă, se adaugă cubul de supă de legume, se reduce focul și se ține la cald în timp ce pregătești celelalte ingrediente.

 

Pasul 2

Într-o cratiță se călește în ulei ceapa tocată, usturoiul, morcovul și țelina, se condimentează cu sare și piper și se adaugă cimbrul. Fierbeți ușor până când legumele se înmoaie (dar nu le lăsați să-și schimbe culoarea). Adăugați ciupercile și fasolea.

 

Pasul 3

Se toarnă supa făcută la pasul 1, se aduce la fierbere, se reduce focul și se fierbe ușor timp de aproximativ 40 de minute.

 

Pasul 4

Se toarnă ¼ din supă într-un recipient și se amestecă până se obține un sos un pic mai gros.

Se adaugă sosul obținut peste supa rămasă. Se amestecă și se condimentează după gust.

 

Pasul 5

Se servește împreună cu o lingură de smântână, apoi se presară patrunjel și mărar.

Aflați mai multe

Supa baltică de ciuperci și fasole albă este o rețetă populară influențată de tradițiile din Lituania, Letonia și Estonia. Deși originile exacte ale acestei supe rămân un mister, ele sunt adânc înrădăcinate în cultura culinară locală. Această supă delicioasă aduce împreună ciupercile, fasolea albă, legumele proaspete, condimente și ierburi pentru un amestec unic de arome. Ierburile proaspete fac supa și mai vibrantă și completează bogăția ciupercilor și dulceața fasolei albe. Un fel de mâncare sănătos, reconfortant, ideal pentru lunile reci de iarnă.

Pentru un pic "crocănțeală", adăugați în supă și crutoane de usturoi! Prăjiți pur și simplu niște felii de pâine, frecați-le bine cu usturoi, adăugați un praf de sare și stropiți ușor cu ulei de măsline și rupeți-le în bucăți.

Există o multitudine de moduri de personalizare a supei de ciuperci și fasole albă. Puteți adăuga carne, linte, spanac sau chiar piure de cartofi pentru o textură și mai cremoasă.

Experimentează cu diferite ingrediente și condimente pentru a crea propria ta versiune a acestui fel de mâncare tradițională, perfectă atât pentru cinele de iarnă din timpul săptămânii, cât și pentru ocazii speciale.