1. >Legumis
  2. >BUCĂTĂRII DIN TOATĂ LUMEA: POLONIA

BUCĂTĂRII DIN TOATĂ LUMEA: POLONIA

Colțunași cu feta și spanac

Porții 4 
Timp de preparare: 1 oră
Timp de dospit: 1 oră
Timp de gătit: 20 min
Buget: Mic 

Aluatul
600 g făină
1 ou
4-5 linguri de ulei de măsline 
2 prafuri de sare
1 pahar de apă călduță 
 
Umplutură
4 căței de usturoi, decojiți și tăiați mărunt 
800 g spanac frunze congelat de la Bonduelle
sau 500 g piure de spanac congelat de la Bonduelle
sau spanac proaspăt
300 g brânză feta
Ulei de măsline
Sare și piper
80 g unt
 
Pasul 1 
Puneți făina, oul, uleiul și sarea în robotul de bucătărie și procesați timp de 4 minute.
 
Pasul 2 
Adăugați treptat apa, amestecând-o în aluat. Continuați să amestecați până când toate ingredientele formează o textură netedă. Lăsați aluatul la dospit pentru aproximativ 1 oră.
 
Pasul 3 
Căliți usturoiul cu puțin ulei într-o tigaie și apoi adăugați spanacul. Odată fiert, scurgeți pentru a elimina toată apa. Adaugați feta mărunțită în tigaie, condimentați cu sare și piper și fierbeți 2 minute. Luați tigaia de pe foc și lăsați compoziția să se reăcească.
 
Pasul 4 
Împărțiți aluatul în 2 părți. Pe suprafața de lucru împrăștiați făină și rulați cele două aluaturi până la o grosime de 2 mm.
 
Pasul 5 
Cu ajutorul unui cuțit cu lamă rotativă sau a unei forme rotunde de tăiat aluatul, tăiați rondele din aluat. Adăugați a linguriță de umplutură în centrul fiecărei forme.
 
Pasul 6 
Umeziți ușor cu apă o parte a fiecărei rondele de aluat. Adunați marginile împreună pentru a forma colțunașii astfel încât să nu existe goluri, altfel colțunașii se vor desface în timpul coacerii. Apăsați ferm capetele împreună.
 
Pasul 7 
Aduceți la fierbere o cratiță mare cu apă cu sare. Când apa clocotește, adăugați colțunașii. Imediat ce se ridică la suprafață, se scot și se scurg bine.

Pasul 8 
Topiți untul într-o tigaie și turnați-l pe colțunașii încă fierbinți. Condimentați cu sare și piper. ...și poftă bună!


 
Aflați mai multe

Pierogii, colțunașii cu feta și spanac sunt o versiune delicioasă a ravioli, specifici în multe țări din Europa de Est. Această versiune cu spanac și feta este însă de departe o favorită a polonezilor.

În această rețetă, colțunașii se fac amestecând făina, apa și oul într-un aluat, care este apoi umplut cu un amestec cremos de spanac și brânză feta. Spanacul este plin de substanțe nutritive și fier, în timp ce feta adaugă o textură cremoasă și sărată. Pentru și mai multă aromă, serviți cu smântână, ceapă prăjită, unt topit sau sos de roșii.

Originea exactă a colțunașilor este greu de identificat, dar se crede că au fost introduși în Polonia în secolul al XIII-lea – inițial erau un fel de mâncare festivă servit în timpul sărbătorilor religioase. De-a lungul timpului, colțunașii au devenit un fel de mâncare de bază în casele poloneze și fiecare regiune și-a dezvoltat propriile umpluturi.

Colțunașii cu spanac și feta sunt o combinație mai recentă, influențată de bucătăria grecească și mediteraneană. Alte umpluturi prietenoase cu vegetarieni includ brânză ricotta, ciuperci, usturoi și nuci. Posibilitățile pentru iubitorii de ravioli sunt (aproape) nesfârșite!