1. >Legumis
  2. >5 motive bune pentru a consuma leguminoase

Lintea, năutul, fasolea albă sau roșie, soia sau mazărea sunt leguminoase foarte aromate, dar și pline de beneficii. Care sunt secretele lor?

Îți dau bună dispoziție

Vitamine din grupa B, fier, cupru, magneziu, zinc, fosfor, precum și fibre, carbohidrați și proteine: multe studii științifice au evidențiat efectul pozitiv pe care consumul de leguminoase îl are asupra sănătății. Acestea ar putea ajuta în lupta împotriva excesului de greutate, a obezității și prevenirea diabetului de tip 2.

Sunt bogate în carbohidrați complecși

Pline de carbohidrați complecși și fibre, sunt digerate lent și aduc o senzație de sațietate. Cu încărcătură glicemică scăzută, ele aduc energie durabilă. S-a dovedit științific că dacă se consumă în mod regulat, acestea contribuie la scăderea nivelului de colesterol total și a riscului cardiovascular. 

... și în proteine

Conținând între 5% și 10% proteine (5,6 până la 10,2 g pentru o porție de 100 g de leguminoase fierte, fără să includem soia), legumioasele sunt alegerea perfectă pentru o dietă echilibrată. Proteinele pe care le aduc sunt diferite de cele ale cărnii: sunt bogate în lizină și sărace în aminoacizi cu sulf. Vești bune: cerealele (grâu, orez...) conțin ceea ce lipsește în leguminoase. Asociindu-le în aceeași zi sau masă, obținem astfel proteine de bună calitate nutrițională. Fasole și orez, linte și paste, năut și griș sunt combinații perfecte. 

Sunt benefice pentru sol și mediul înconjurător

Îngrășământ verde natural, aceste plante captează azotul din aer (element esențial pentru creșterea plantelor) și îl reintrduc în sol, pe care astfel îl fertilizează în mod natural și aduc beneficii culturii care urmează. Astfel, ele reduc emisiile de gaze cu efect de seră (nu este nevoie de îngrășăminte minerale sintetice) și ajută la conservarea biodiversității.

... și sunt gustoase în farfurie!

Consumate în întreaga lume, permit o varietate de meniuri: falafel libanez, chili con carne, orez sotat cu linte... Aclamate pentru costul lor scăzut, permit consumul echilibrat, pe bază de plante. Și pentru a câștiga timp, le găsim cu ușurință în conseve gata de utilizare, ceea ce te ajută să eviți timpii de înmuiere și gătire, care sunt adesea destul de lungi.