• feasting

Culorile trendy ale sezonului: în rolul principal sfecla roşie

Trendy

Redefiniţi cromatica salatelor proaspete cu un adaos extravagant de sfeclă roşie. Aflaţi cum se prepară şi cum poate fi introdusă în dieta de zi cu zi.

Sfecla roşie şi cea albă sunt ingrediente ideale pentru salate proaspete, mai ales dacă alegeţi să le folosiţi crude sau murate. Acest articol nu îşi propune însă să elaboreze pe tema avantajelor gustului dulce şi plin al sfeclei roşii; ne vom referi aici la culori, la nuanţe, la pigmenţi şi alte subtilităţi care ţin de această legumă incredibilă.

Calitățile excelente ale unei legume incredibil de versatile

  1. Sfecla roşie conţine pigmenţi (betalaina) care pot varia de la o specie la alta. Deoarece aceşti pigmenţi sunt stocaţi în celulele rădăcinii, fiind instabili şi sensibili în contact cu aerul sau lumina, este de preferată ca sfecla roşie să fie gătită fără a fi decojită. În felul acesta veţi putea păstra nuanţa de roşu intens a plantei.
  2. Cu toate că există variaţii în cadrul pigmenţilor (betalaina), aceştia dau mereu o culoare foarte intensă care tinde să acapareze cromatic celelalte legume din farfurie. Pentru a evita sau pentru a reduce acest efect, puteţi absorbi lichidul de pe bucăţile de sfeclă roşie fiartă înainte de a le aşeza pe farfurie.
  3. Dintr-o perspectivă cromatică, sfecla roşie arată bine lângă carnea de vită; când faceţi friptură cu muşchi de vită adăugaţi câteva felii de sfeclă roşie peste carne şi veţi avea plăcuta surpriză de a constata incredibila potrivire de culoare.
  4. Pentru salate proaspete, mai ales de legume şi brânzeturi, sfecla roşie trebuie tăiată cubuleţe şi uscată cu un şervet înainte de a fi adăugată în compoziţie. Aşezaţi-o pe fundul vasului pentru a reduce suprapigmentarea celorlalte legume din salată. Fireşte această măsură este valabilă doar în cazul când apreciaţi contrastul dintre albul brânzei feta şi roşul crimson al bucăţilor de sfeclă şi nu vă place rozul care rezultă din amestec.

Prepararea sfeclei roşii pe grill este o artă în sine, dar dacă reuşiţi să o faceţi cum se cuvine veţi scăpa de excesul de sucuri păstrând în acelaşi timp culoarea naturală a bucăţilor de sfeclă: focul trebuie să fie domol şi procedeul nu trebuie să depăşească 10 minute.