Știi care sunt băuturile cele mai bogate în calorii? Află acum

Trendy

Află mai jos care este aportul de proteine, grăsimi şi hidrocarburi din diferite băuturi calde, sucuri, compoturi, băuturi carbogazoase.

beverages

Se recomandă, conform piramidei nutriţiei adolescenţilor, să se înlocuiască băuturile carbogazoase îndulcite cu apa. Astfel se vor obţine avantaje pentru întreg organismul, deoarece băuturile respective conţin multe calorii şi coloranţi artificiali.

Câte calorii sunt în băuturi
Produs Cantitatea Valoare energetică (kcal) Proteine (g) Llipide (g) Carbohidraţi  (g)
Băutură de fructe carbogazoasă 100 ml 42 0,0 0,0 10,3
Cacao cu lapte condensat și zahăr 100 ml 309 8,2 7,5 54,9
Cacao cu smântână condensată și zahăr 100 ml 345 8,2 15,5 48,3
Cacao praf 100 g 448 18,2 21,7 50,6
Cacao solubilă 100 g 381 6,0 4,8 81,2
Cafea boabe 100 ml 202 13,9 14,4 2,8
Cafea cu lapte 100 ml 58 0,7 1,0 11,2
Cafea cu lapte condensat 100 ml 55 0,7 0,9 10,9
Cafea cu lapte condensat şi zahăr 100 ml 324 8,4 8,6 53,0
Cafea fără zahăr 100 ml 2 0,2 0,0 0,3
Cafea înlocuitor 100 ml 337 6,0 4,8 71,2
Cafea solubilă 100 g 95 15,0 3,6 0,0
Ceai cu lămîie 100 ml 43 0,7 0,8 8,2
Ceai cu lapte 100 ml 146 20,0 5,1 4,0
Ceai fără zahăr 100 ml 0 0,1 0,0 0,0
Ceai negru granulat 100 ml 0 0,0 0,0 0,0
Ceai verde 100 ml 28 0,1 0,0 6,8
Cola 100 ml 42 0,0 0,0 10,4
Cola light 100 ml 49 2,2 0,0 10,1
Compot de caise 100 ml 85 0,5 0,0 21,0
Compot de cireşe 100 ml 78 0,5 0,0 19,9
Compot de gutui 100 ml 79 0,4 0,0 20,0
Compot de mandarine 100 ml 69 0,1 0,0 18,1
Compot de mere 100 ml 85 0,2 0,0 22,1
Compot de pere 100 ml 70 0,2 0,0 18,2
Compot de piersici 100 ml 78 0,5 0,0 19,9
Compot de prune 100 ml 96 0,5 0,0 23,9
Compot de struguri 100 ml 77 0,5 0,0 19,7
Compot de vişine 100 ml 99 0,6 0,0 24,5
Compot z agriş şi coacăze 100 ml 58 0,3 0,1 13,9
Cvas din pâine 100 ml 27 0,2 0,0 5,2
Sirop de Aronia și scoruș 100 ml 32 0,1 0,0 7,4
Sirop de trandafir 100 ml 70 0,1 0,0 17,6
Suc de afine 100 ml 40 0,5 0,0 7,9
Suc de ananas 100 ml 48 0,3 0,1 11,4
Suc de caise 100 ml 56 0,5 0,0 13,7
Suc de grapefruit 100 ml 40 0,5 0,1 9,2
Suc de gutui 100 ml 45 0,5 0,0 10,4
Suc de lămâie 100 ml 30 0,4 0,3 6,4
Suc de mandarine 100 ml 43 0,8 0,0 9,0
Suc de mere 100 ml 42 0,1 0,1 10,0
Suc de morcovi 100 ml 43 0,4 0,1 11,3
Suc de piersici 100 ml 66 0,3 0,0 17,0
Suc de portocale 100 ml 43 0,6 0,1 9,9
Suc de prune 100 ml 66 0,3 0,0 16,1
Suc de rodii 100 ml 64 0,3 0,0 14,5
Suc de roşii 100 ml 13 0,8 0,1 2,6
Suc de sfeclă 100 ml 42 1,0 0,0 9,9
Suc de struguri 100 ml 54 0,3 0,0 13,8
Suc de vişine 100 ml 47 0,7 0,0 10,2
Suc mixt din legume 100 ml 25 1,0 0,3 5,7

 

Băuturi – coţinutul nutritiv

Apa este principalul mediu în care au loc procesele vitale. Ea este un solvent pentru multe vitamine şi componente minerale. Este absolut necesară pentru buna desfăşurare a proceselor digestiei, serveşte la transportul produselor metabolismului, permite menţinerea temperaturii constante a corpului, intră în componenţa multor lichide fiziologice, protejează măduva spinării, globul ocular şi creierul.

Băuturile şi alimentaţia sănătoasă

Băuturile îndulcite, cum ar fi de exemplu cola, nu au practic nici  un fel de aport nutritiv, ci doar gust, mult zahăr şi conservanţi. Cel mai bine este să le eliminăm din regimul cotidian.  

Sucurile de legume şi de fructe au calorii puţine şi dau senzaţia de saţietate. Sucul de roşii sau sucul de legume de exemplu, pot constitui un înlocuitor al unei mici gustări. Ele conţin multe vitamine şi elemente folositoare organismului, precum şi fibră.Sucurile de fructe trebuiesc abordate cu prudenţă, deoarece pot conţine îndulcitor artificial sau cantităţi mari de fructoză – un zahar simplu, care este transfromat în cadrul proceselor biochimice ce decurg în organism în glucoză şi astfel trece direct în sânge.Dacă consumăm sucuri de fructe, este recomandabil ca acestea să fie presate din fructe proaspete, sau să alegem sucuri gata preparate (nu nectaruri sau băuturi pe bază de fructe), trebuie însă să luăm în considerare faptul că, deşi sucurile de fructe conţin vitamine, fibre şi săruri minerale, ele sunt mult mai calorice decât sucurile de legume.

Merită ştiut că pentru a obţine o concentrare mentală optimă, buna dispoziţie, un organism sănătos şi un aspect plăcut al pielii, trebuie consumată apă minerală plată în cantităţi corespunzătoare, adică de la 1,5 litri până la 2 litri pe zi.

,