Calculator WHR – relația dintre circumferința taliei și circumferința bazinului

Frumos

WHR este un indicator pentru măsurarea circumferinţei din talie şi circumferinţa şoldurilor. Proporţia dintre cele două indică cât de sănătoasă este o persoană, şi cum sunt distribuite grăsimile în corp, precum şi tipul obezităţii sau forma siluetei. Află indicele tău şi vezi care sunt zonele ce tre

Calculator greutate ideala

Calculează-ţi indicele WHR în calculatorul nostru!

Calculator greutate ideala – De ce merită să cunoaştem valoarea WHR?

Cele mai noi cercetări sugerează că asupra apariţiei bolilor are influenţă nu doar îngrăşarea, ci şi tipul acesteia.
Deosebit de riscant pentru sănătate este ţesutul de grăsime amplasat în zona abdomenului. Pentru a stabili dispersia ţesutului şi tipul de grăsime se foloseşte indicele circumferinţei taliei faţă de circumferinţa bazinului (Waist/Hip Ratio, adică WHR). Această valoare este diferit interpretată la femei şi la bărbaţi din cauza diferenţelor anatomice fireşti. Noi îl numim calculator greutate ideala.

Tipul de obezitate – cum influenţează asupra sănătăţii noastre?

Obezitatea se împarte în general în două tipuri principale:

 • tipul abdominal (în formă de măr, androidă, masculină) – întâlnită mai frecvent la bărbaţi şi la femei după menopauză. Mult mai primejdioasă pentru sănătate, întrucât sporeşte riscul mai multor boli, printre altele bolile vasculare, hipertensiunea şi diabetul. Grăsimea abdominală se identifică atunci când circumferinţa taliei este mai mare decât 102 cm la bărbaţi şi 88 cm la femei.
 • tipul în formă de pară (pe fese şi pe coapse) – întâlnit mai frecvent la femei, prin acumularea ţesutului de grăsime în zona şoldurilor şi a coapselor, cu o mai mică doză de risc pentru sănătate.

Pentru a stabili dispersia ţesutului de grăsime, în afară de măsurarea circumferinţei taliei se mai foloseşte indicele WHR, cel mai bun calculator greutate ideala.

Cum să măsurăm exact circumferinţa bazinului şi a taliei?

Măsurarea o facem în poziţia stând în picioare, cu mâinile lăsate de-a lungul trunchiului. De aceea este indispensabil ajutorul unei alte persoane.

Măsurarea circumferinţei bazinului:

 • în cazul doamnelor măsurăm în zona celei mai mari circumferinţe a şoldurilor,
 • în cazul domnilor măsurăm la nivelul extremităţii superioare a osului femural.

Măsurarea circumferinţei taiei:

 • In cazul doamnelor măsurăm la jumătatea distanţei dintre marginea inferioară a arcului toracal şi marginea superioară a osului bazinal.
 • In cazul domnilor măsurăm la nivelul ombilicului

Valoarea corectă a indicelui WHR şi sănătatea – cum să interpretăm?

Valoarea indicelului WHR arată tipul de obezitate. Rezultatele oferite de calculator greutate ideala variază de la om la om.

Valoarea corectă a indicelui WHR ar trebui să fie:

 • Pentru femei – între 0,71 şi 0,85
 • Pentru bărbaţi – între 0,78 şi 0,9

Valorile mai mari indică obezitate de tip « măr » care poate constitui cauza unor boli precum: diabetul , boli ale aparatului vascular, boli coronariene, arteroscleroza, hipertensiunea arterială.

Valorile inferioare indică obezitate de tip « pară » care prezintă un grad de risc mai mic pentru sănătate.

Indicele WHR ca o măsură a atractivităţii pentru femei şi bărbaţi

Cercetătorii au descoperit că valoarea coeficientului WHR are o influenţă considerabilă asupra aprecierii gradului de atractivitate a femeilor în ochii bărbaţilor. Femeile pentru care valoarea WHR este de circa 0,7 (adică circumferinţa taliei reprezintă circa 70% din circumferinţa şoldurilor) sunt văzute de obicei de către bărbaţi ca fiind mai atrăgătoare. Femeile recunoscute ca fiind adevărate frumuseţi, simboluri ale frumuseţii feminine:

 • Marilyn Monroe,
 • Sophia Loren
 • şi chiar Venus din Milo

aveau un coeficient WHR foarte apropiat de 0,7, deşi erau de înălţime şi de greutate diferite. Cu acest “calculator greutate ideala” oferit de noi, puteți ajunge rapid la silueta ideală.

, , ,