6 idei pentru o masă echilibrată, sănătoasă la lucru

Sănătos

Mi aveţi timp să serviţi masa la lucru? După câteva ore de efort intelectual aveţi chef să vâ întindeţi pe birou şi să... adormiţi? Faceţi cunoştinţă cu câteva metode sănătoase de a prepara o masă dătătoare de energie.

1. Oboseala este un rezultat al carenţelor de somn şi al lipsei de lichide.

Corpul unui om adult pierde aproximativ 50 – 100 ml lichid pe oră, deci chiar şi un somn de opt ore poate provoca deficit de lichide. Chiar dacă după trezire nu resimţiţi setea, deficitul de lichide se va face simţit în cursul zilei. De aceea trebuie să beţi un pahar de apă pe oră.

Sandwich-uri infasurate intr-un metru de croitorie

2. Consumaţi cât mai puţine calorii „vide”.

Caloriile vide se găsesc în alimente care furnizează cantităţi excesive de energie, fără componente nutritive importante cum ar fi vitaminele şi mineralele. Un exemplu perfect: zahărul. Acesta conţine energie pură. La fel este şi în cazul dulciurilor, a pâinii albe, a majorităţii alimentelor gata preparate şi a fast foodurilor. Aceste alimente conţin multe calorii şi nimic altceva. Organismul uman, expus la eforturi intelectuale semnificative în contextul unei activităţi fizice reduse, are nevoie în primul rând de aminoacizi, acizi graşi nesaturaţi, vitamine, minerale, fibră alimentară. Aceste substanţe valoroase se găsesc mai ales în alimentele naturale şi puţin prelucrate, cum ar fi legumele proaspete şi fructele, seminţele de cereale integrale, lactate şi peşte.

3. Alimentaţi-vă colorat

Faceţi parte dintre persoanele cărora le vine greu să consume cele 5 porţii zilnice de legume şi fructe recomandate. Vă va veni mai uşor dacă veţi compune câte 3 culori în fiecare masă a zilei. Alimentaţia va fi mai frumoasă, mai colorată şi mai variată, astfel devenind şi mai sănătoasă.

4. Prima masă a fiecărei zile este micul dejun

Faceţi parte dintre oamenii care nu consumă micul dejun? De aceea că nu vă este foame sau nu aveţi timp? Masa consumată devreme dimineaţa nu trebuie să fie copioasă. Un mic dejun consumat pe drum sau la birou ajunge. Astfel vom evita foamea înainte de prânz şi consumarea de aperitive nesănătoase.

Femeie in birou in fata calculatorului servind o salata verde proaspata

5. Feriţi-vă de foamea de prânz

Micul dejun vă ajută să rezistaţi fără foame până la prânz. Astfel puteţi evita excesul alimentar la prânz, care cauzează frecvent oboseală după-amiaza. Mâncaţi doar atât cât să vă astâmpăraţi foamea. Nu vă umpleţi stomacul. Ce altceva mai provoacă oboseala? În primul rând combinaţia de hidrocarburi şi grăsimi, deci combinaţia tipică de grătar cu cartofi pai, urmat de desert. Încercaţi să mâncaţi micul dejun fără cartofi, macaroane sau pâine. În locul acestora introduceţi proteine şi legume, de exemplu salată din piept de raţă, peşte cu legume sau salată cu grătar (fără cartofi prăjiţi). La sfârşit un espresso şi sunteţi gata de lucru.

6. Alimentaţia în deplasare

Chiar şi pe drum, puteţi mânca sănătos. Bineînţeles – nu este chiar aşa simplu ca în cazul unui prânz preparat acasă. Cea mai importantă indicaţie: luaţi cu dumneavoastră o sticlă de apă, un fruct şi nuci. Astfel veţi evita opririle necesare pentru a cumpăra alimente. Combinaţi cele „nesănătoase” cu cele „sănătoase”. Dacă cumpăraţi cârnaţi sau hamburgheri, consumaţi salată, fructe sau iaurt după aceea. Aproape la fiecare benzinărie puteţi cumpăra sucuri proaspete. Merită să nu mâncaţi prea mult în călătorie, însă cel puţin odată pe zi trebuie consumat ceva sănătos.

, , , ,