• cooking

Ierarhia ardeilor iuți

Savuros

Toată lumea știe că ardeii sunt iuți, dar știai că au propria lor ierarhie a iuțelii?

Măsurând iuțeala ardeilor

Ardeii iuți sunt măsurați în unități Scoville. Partea de jos a gamei începe de la zero – acesta este un ardei gras obișnuit. Ierarhia se termină la 1.000.000 de unități Scoville, iar singurul ardei care atinge acest scor este “bhut jolokia pepper” din India. Este atât de iute încât miliția indiană a început folosirea lui în grenade, pentru a imobiliza mulțimile și a lupta împotriva teroriștilor. Raportul de iuțeală în sine este determinat de nivelul de iuțeală care poate fi gustat. Zero înseamnă că nu poți simți iuțeala. 1.000.000 înseamnă, în mod evident, că, probabil, nu vei putea suporta căldura.

heat of peppers

Elementele chimice care cauzează această iuțeală sunt, în general, cunoscute sub numele de capsaicină. Dr. Wilbur Scoville a numit metoda de măsurare după ce el însuși, în urma experimentelor sale extinse din anul 1912. El a stabilit baza inițială, testând toți ardeii pe care i-a găsit pe cei cinci degustători ai săi. Aceștia nu au fost foarte încântați de unele dintre rezultatele ridicate.

, ,