Câte calorii sunt în ouă și în alimentele pe bază de ouă

Savuros

Potrivite pentru uz zilnic, multe dintre produsele ce conțin ouă ne pot oferi un set de alimente hrănitoare și foarte sănătoase. Citește acest tabel de calorii pentru mai multe detalii.

Calorii oua

Calorii oua

Ideale pentru mesele din fiecare zi, multe dintre preparatele ce conțin ouă ne pot oferi nutrienții necesari pentru  viață sănătoasă. Mai jos găsești un tabel complet cu calorii oua pentru ca de acum să știi ce mănânci.

Ouăle sunt în primul rând o sursă de proteine complete, uşor asimilabile de către organism, la fel ca cele din plantele păstăioase. Ele nu conţin multe calorii. Gălbenuşul este cel mai bogat în proteine uşor asimilabile.

Tabel calorii oua

Produs Cantitatea Valoare energetică (kcal) Proteine (g) Llipide (g) Carbohidraţi  (g)
Albuş din ou de găină 100 g 49 10,9 0,2 0,7
Gîlbenuş din ou de găină 100 g 314 15,5 28,2 0,3
Omletă 100 g 119 9,8 8,7 0,5
Ouă de găină fierte moale 100 g 159 12,8 11,6 0,8
Ouă de găină fierte tare 100 g 160 12,9 11,6 0,8
Ouă de găină întregi 100 g 139 12,5 9,7 0,6
Ouă de prepeliţă 100 g 180 11,9 13,1 0,6
Ouă prăjite 100 g 168 9,9 14,2 0,6
Praf de albuş 100 g 375 82,4 1,8 7,2
Praf de gălbenuş 100 g 613 51,1 52,2 4,7
Praf de ou integral 100 g 542 44,0 42,4 1,8

Valorile nutritive: calorii oua și principii alimentare

Ouăle mai sunt şi o sursă bogată de vitamine A, E, D i K precum şi B2, B12, acid pantotenic şi elemente minerale: fosfor, potasiu, calciu, fier, magneziu. Conţin un amestec bun de grăsimi. DIn 5 g de grăsimi conţinute în ouă, doar 0,1 g îi constituie acizii „răi” saturaţi, în schimb restul este format din acizi nesaturaţi, indispensabili organismului nostru.

Ouăle de prepeliţă sunt de trei ori mai mici decât cele de găină. Au coaja cafenie, pătată. Odată fierte tari (aprox. 3 min.) pot fi folosite la prepararea gustărilor. Conţin proporţional tot atâtea calorii, proteine şi colesterol ca şi ouăle de găină dar sunt mai grase. Sunt o bună sursă de vitamine A, D, acid folic, zinc, fier, potasiu, vitamină B12, vitamină B6. 

Influenţa consumului de ouă asupra regimului sănătos alimentar

Ouăle conţin acizi graşi polinesaturaţi, care influenţează pozitiv capacitatea de memorare şi ajută la evitarea bolilor sistemului nervos. În gălbenuş se găseşte luteina, care apără ochii de radiaţiile nocive UVA şi UVB, previne degenerescenţa maculară şi ameliorează acuitatea vizuală. Din păcate, gălbenuşul este şi o adevărată „bombă de colesterol”. Dar, pe de altă parte, asigură aportul de lecitină, care apără pereţii vaselor sanguine de depunerile de colesterol. Nu ar trebui consumate mai mult de cinci ouă pe săptămână, inclusiv cele aflate în diverse alimente. Cantitatea de calorii oua este optima din punct de vedere al produsului unic.Unii nutriţionişti le permit copiilor, tinerilor, femeilor gravide, mamelor care alăptează şi oamenilor care prestează activităţi fizice intense consumul a şapte ouă (cantităţi şi mai mari pot genera alergii). Cu siguranţă, persoanele în vârstă şi cele cu afecţiuni ale ficatului trebuie să reducă consumul de ouă. Persoanele cu nivelele de colesterol ridicate nu ar trebui să consume mai mult de două ouă pe săptămână. Albuşul în sine poate fi consumat în cantităţi mult mai mari.

Mod de păstrare

Ouăle se pot păstra în frigider, aproximativ timp de 1 lună, de preferinţă pe raftul special prevăzut din uşa acestuia.

, , , ,