Află acum câte calorii au legumele tale preferate

Savuros

Mare parte dintre legume au un număr de calorii impresionant. Iată cum pot deveni acestea alimente sățioase în dieta dumneavoastră.

Calorii legume

Calorii legume

Tabele de mai jos îți indică aportul de proteine, grăsimi şi hidrocarburi în legumele proaspete, procesate şi în mâncărurile pe bază de legume. Îți arată tot ceea ce ar trebui să știi despre calorii legume.

Având în vedere numărul semnificativ de calorii date de majoritatea tipurilor de legume de pe piață, este bine de știut că acestea ar trebui să fie tratate ca alimente de sine stătătoare. Încetați să tratați legumele ca produse ce trebuie să însoțească carnea și veți observa curând cât de gustoase și hrănitoare pot deveni atunci când sunt gătite autonom. Citiți mai jos valorile corespunzătoare multor legume la care aveți acces în viața de zi cu zi și aflați totul despre calorii legume.

Elementele nutritive conţinute în legume şi fructe sunt indispensabile pentru funcţionarea organismului şi pentru menţinerea unei forme fizice corespunzătoare. Au o influenţă universal pozitivă, deoarece conţin ingrediente preţioase, adică vitamine şi componente minerale, a căror majoritate are o influenţă anti-acidă asupra organismului uman. Să vedem mai multe despre calorii legume.

Câte calorii sunt în legume

Produs Cantitatea Valoare energetică (kcal) Proteine (g) Llipide (g) Carbohidraţi (g)
Ardei 100 g 26 0,9 0,3 5,2
Ardei roşu 100 g 26 1,3 0,0 5,3
Ardei verde 100 g 27 1,3 0,0 5,3
Arpagic 100 g 29 4,1 0,8 3,9
Asparagus 100 g 23 2,2 0,2 3,3
Brocoli proaspăt 100 g 25 3,0 0,4 2,4
Calarabă 100 g 29 2,2 0,3 6,5
Cartofi 100 g 80 2,0 0,0 16,0
Cartofi dulci 100 g 61 2,0 0,0 13,3
Cartofi fierţi 100 g 82 2,0 0,4 16,7
Cartofi prăjiţi 100 g 192 2,8 9,5 23,4
Castravete 100 g 15 0,7 0,1 3,0
Castravete murat 100 g 11 1,0 0,1 1,9
Ceapă 100 g 30 1,4 0,4 6,9
Cicoare 100 g 21 1,7 0,2 4,1
Conopidă fiartă 100 g 17 2,0 0,3 1,8
Conopidă proaspătă 100 g 21 2,4 0,3 2,3
Dovleac 100 g 28 1,3 0,3 7,7
Dovleac fript 100 g 76 1,4 5,5 5,2
Dovlecei 100 g 23 0,6 0,3 4,9
Dovlecei fierţi 100 g 15 1,0 0,0 3,0
Dovlecei prăjiţi 100 g 88 1,1 6,0 6,7
Dovlecel Patison 100 g 19 0,6 0,1 4,1
Fasole albă proaspătă 100 g 102 7,0 0,5 16,9
Fasole de Spania 100 g 24 2,0 0,2 3,6
Fasole roşie proaspătă 100 g 93 8,4 0,3 13,7
Frunze de sfeclă 100 g 17 2,1 0,5 5,5
Hrean 100 g 67 4,5 0,6 18,1
Mărar 100 g 28 1,3 0,3 7,7
Măsline negre marinate 100 g 361 2,2 8,7 36,0
Măsline verăi marinate 100 g 125 1,4 12,7 4,1
Mazăre 100 g 79 6,0 0,7 12,0
Mazăre fiartă 100 g 62 5,3 0,4 9,2
Morcov 100 g 31 0,8 0,3 6,6
Morcov gătit 100 g 25 0,8 0,3 5,0
Nap 100 g 26 1,1 0,3 8,2
Patrunjel, rădăcină 100 g 38 2,6 0,5 10,5
Patrunjel, verdeaţă 100 g 41 4,4 0,4 9,0
Porumb proaspăt 100 g 97 3,0 1,2 18,2
Praz 100 g 24 2,2 0,3 5,7
Puree de cartofi 100 g 74 2,2 0,8 14,3
Revent 100 g 9 0,5 0,1 4,6
Ridiche 100 g 14 1,0 0,2 4,4
Roib 100 g 21 1,1 0,8 4,9
Roşii 100 g 19 0,8 0,3 3,5
Roşii cu coajă conservate 100 g 20 1,1 0,0 3,8
Roşii fără coajă conservate 100 g 11 0,5 2,3 0,0
Roşii sărate 100 g 16 1,1 0,1 1,6
Salată 100 g 12 1,2 0,3 1,3
Salată de dovlecei 100 g 122 2,0 9,0 8,5
Salată de vinete 100 g 148 1,7 13,3 5,1
Salată vinegret 100 g 92 1,3 6,0 7,8
Sfeclă 100 g 37 1,5 0,1 7,6
Sfeclă gătită 100 g 49 1,8 0,0 10,8
Spanac 100 g 17 2,7 0,4 0,8
Ţelină, rădăcină 100 g 21 1,6 0,3 7,7
Ţelină, verdeaţă 100 g 13 1,0 0,2 3,6
Usturoi 100 g 146 6,4 0,5 32,6
Varză acră 100 g 12 1,1 0,2 3,4
Varză albă 100 g 29 1,7 0,2 7,4
Varză albă călită 100 g 69 1,6 4,7 7,2
Varză albă înăbuşită 100 g 75 2,0 3,3 9,6
Varză de Brussels crudă 100 g 34 4,0 0,5 3,5
Varză de Brussels gătită 100 g 25 2,6 0,4 2,8
Varză de Pekin 100 g 12 1,2 0,2 3,2
Varză furajeră 100 g 34 1,2 0,1 7,4
Varză italiană 100 g 38 3,3 0,4 7,8
Varză roşie 100 g 27 1,9 0,2 6,7
Vinete 100 g 18 1,0 0,2 3,1
Zucchini 100 g 16 1,5 0,2 3,0
Zucchini copt 100 g 13 0,8 0,1 2,5

Vitaminele şi sărurile minerale din legume

În plus, legumele conţin elemente indispensabile ale hranei cum ar fi fibrele, acizii organici, coloranţii şi substanţele bactericide, cum ar fi cele conţinute în ceapă, hrean sau usturoi. Unele vitamine (cum ar fi vitamina C, B-carotenul) şi alte substanţe biologic active, conţinute în legume şi fructe au efect antioxidant (aşa-zişii antioxidanţi). Acestea nu influențează cantitatea de “calorii legume”.

Conţinutul sporit de apă şi cantitatea redusă de componente energetice face din “calorii legume” un termen extraordinar de benefic pentru corp – valoare calorică redusă şi un termen de valabilitate scurt. Astfel, “calorii legume” nu mare are o pondere atât de mare când ne pregătim masa. Doar cartofii şi păstăioasele depăşesc net nivelele calorice oferite de celelalte legume, lucru datorat cantităţilor mari de amidon conţinute. Zaharoza şi zaharurile simple apar mai ales în sfeclă, morcovi, mazăre verde dulce şi varză. Legumele mai vechi conţin cantităţi excesive de fibră, de aceea nu sunt bune pentru salate de crudităţi sau sucuri.

Legume pentru un regim sănătos

Consumarea unei cantităţi suficiente de legume, adică cel puţin 5 porţii pe zi, are  valenţe de protecţie pentru organismul uman, combate apariţia multor boli şi influenţează pozitiv buna dispoziţie. Organismul nostru nu poate să înmagazineze multe ingrediente cum ar fi vitaminele, care au un rol enorm în funcţionarea sa. Un exemplu ar fi vitamina C, care se asimilează mult mai uşor atunci când provine din produse naturale. Pentru a menţine această vitamină la nivele optime, trebuie livrată organismului în flux continuu. Surse puternice ale vitaminei C: frunzele de pătrunjel, ardei, mărarul, broccoli, varza de bruxelles, spanacul. Cantitatea de calorii legume nu este influențată.

Informaţii interesante despre legume

Fie că vorbim de calorii legume sau efectiv nu mai acordăm importanță acestora, majoritatea fructelor și legumenlor trebuiesc păstrate în frigider – cu excepţia celor care încă nu s-au copt, şi a produselor cu dată de valabilitate mai lungă cum ar fi cartofii sau sfecla. Dacă doriţi să ţineţi totuşi fructele mai mult timp, cel mai bun loc pentru ele este sertarul de jos al frigiderului. Unele legume, de exemplu cartofii, morcovii, pătrunjelul, ţelina, prazul, merele, roşiile, pot fi păstrate în casă chiar şi o lună, majoritatea însă trebuie consumată în decurs de o săptămână. Legumele congelate sănătoase îşi vor păstra calităţile chiar şi un an. Legumele conservate trebuiesc păstrate la temperatura de sub 15 grade, ferite de lumină.

, , ,