Află câte calorii sunt în ciuperci

Savuros

Învățați mai multe despre ciuperci și numărul de calorii prin acest tabel bogat în informați utile și extrem de folositor pentru orice dietă.

Calorii ciuperci

Cele mai multe soluții de calcul calorii ciuperci nu oferă în tabel o detaliere suplimentară. Mai jos, puteți citi despre beneficiile acestor alimente prin prisma a trei valori distincte (proteine, grăsimi și carbohidrați), ce vă vor da o perspectivă mult mai amplă asupra întregului proces și asupra felului în care puteți integra ciupercile în rețetele dumneavoastră personale de bucătărie.

Calorii ciuperci

Mai jos poți găsi informații utile despre aportul de proteine, grăsimi şi carbohidrați din ciuperci.

Ciupercile conţin multă apă (în aceeaşi proporţie ca şi legumele), de aceea au un conţinut redus de calorii, potrivit pentru regimurile de slăbire. Au şi un mic aport de săruri minerale, dependent de conţinutul în minerale al substratului pe care au crescut ciupercile respective.

Calorii ciuperci

Produs Cantitatea Valoare energetică (kcal) Proteine (g) Llipide (g) Carbohidraţi  (g)
Bureţi galbeni 100 g 20 1,6 1,1 1,5
Ciupercă 100 g 15 2,1 0,5 0,5
Ciuperci proaspete 100 g 32 2,3 0,9 3,7
Ciuperci proaspete 100 g 31 3,3 0,5 3,4
Ciuperci uscate 100 g 239 35,4 5,4 12,9
Ciuperci uscate (calorii ciuperci) 100 g 231 23,5 9,2 14,3
Ghebe 100 g 17 2,2 1,2 0,5
Hribe 100 g 9 2,4 0,7 0,5
Mânătârci pietroase prospete 100 g 25 3,2 0,7 1,6
Mânătârci pietroase uscate 100 g 211 27,6 6,8 10,0
Râşcov lăptos 100 g 16 1,8 0,5 0,8
Sarmale 100 g 15 1,7 0,7 1,5

Vitamine, săruri minerale și calorii ciuperci

În plus, ele conţin vitamina A sub formă de caroten, precum şi mari cantităţi din vitaminele B1 i B2. Lucru interesant, ciupercile conţin şi vitamina antiscoliotică D, care nu este întâlnită în plantele verzi. Celelalte vitamine apar în cantităţi neglijabile. Printre microelementele prezente în ciuperci domină potasiul, fosforul şi fierul, care se găsesc în principal în lamele şi în tulpini.

Ciupercile sunt de asemenea o sursă de proteine (a căror componenţă le situează între cele animale şi cele vegetale), care – având în vedere faptul că ciupercile se digeră greu – se absorb doar în proporţie de 60%. Conţinutul de proteine din ciuperci este mai redus decât în lactate, carne şi ouă, dar – de exemplu – de patru ori mai înalt decât în morcovi. Numărul de calorii ciuperci nu este însă foarte mare.

Folosirea ciupercilor comestibile în bucătărie

Mâncărurile din ciuperci sunt considerate a fi greu digerabile, din cauza unuia din constituentele lor – chitina. Ciupercile trebuiesc combinate cu alimente uşor digerabile (cartofi, salate), pentru a nu suprasolicita stomacul. Trebuie evitată combinarea lor cu alimente greu digerabile, cum ar fi fasolea, ţelina, castraveţii. Multe cercetări evidenţiază faptul că prin combinarea ciupercilor cu alcoolul se obţine un efect negativ, deoarece acesta din urmă ajută la descompunerea grăsimilor, dar coagulează proteinele, care devin astfel şi mai rezistente la efectul sucurilor gastrice. Copii până la vârsta de trei ani şi persoanele alergice la ciuperci nu trebuie să consume ciuperci deloc. În medicina chineză şi în cea japoneză, ciupercile sunt folosite de secole pentru a combate cancerele, diabetul şi bolile sistemului circulator. Multe soiuri de ciuperci au un efect de întărire a sistemului imunitar al organismului uman, ceea ce le face o alegere excelentă în orice meniu. Și să nu uităm, numărul de calorii ciuperci nu este mare.

Modul de păstrare a ciupercilor

Merită menţionat faptul că şi ciupercile comestibile pot deveni toxice, atunci când sunt păstrate sau preparate necorespunzător, sau dacă am cules exemplare bătrâne, bolnave sau cu defecte. Ciupercile se culeg folosind recipienţi bine aeraţi, cum ar fi coşurile – în pungi de plastic pot să se mucegăiască. Se consumă proaspăt preparate termic (în aceeaşi zi în care s-a făcut mâncarea), nu se re-încălzesc de mai multe ori. Atât înaintea pregătirii cât şi după aceasta, trebuie păstrate corespunzător, deoarece ciupercile constituie un mediu perfect pentru dezvoltarea bacteriilor patogene. După întoarcerea de la cules de ciuperci, acestea trebuie alese, curăţate, clătite, fierte, iar apa vărsată.

, ,