• cooking

Preparate din bucătăria românească

Savuros

Bucătăria românească este un amestec bogat de influenţe diferite din multe tradiții, inclusiv turcească, germană, sârbă, bulgară și maghiară. Turcii au adus chiftele, grecii au adăugat musacaua și de la austrieci a venit șnițelul.

Românii au multe feluri diferite de mâncăruri specifice zonei balcanice ce includ elemente din Europa Centrală (în special adoptate din bucătăria germano-austriacă sau de la sașii stabiliți în Transilvania) și din Europa de Est.

Unul dintre cele mai populare feluri de mâncare este mămăliga, o mâncare servită ca atare (în loc de pâine) sau ca şi garnitură la un fel principal. Carnea de porc este cel mai des folosită în bucătăria românească, dar şi carnea de vită, de miel sau de peşte este de asemenea preferată.

Ciorbele

Multe feluri diferite de mâncare sunt incluse sub o denumire mai largă, cum ar fi ciorbele, care includ o gamă largă de supe cu un gust acru specific. Ciorbele pot fi cu carne și legume, ciorbe de burtă și supe de pește, toate sunt acrite cu suc de lămâie, smântână, oţet sau tradiționalul borș.

Specialități de Crăciun

Înainte de Crăciun, aproape fiecare familie din zona rurală sacrifică un porc și pregătește o varietate largă de mâncăruri, inclusive cârnați, caltaboș, tobă, piftie, tochitură sau jumări.

Sarmalele sunt întotdeauna o parte importantă a mesei de Crăciun. Sarmalele  au devenit un fel de marcă națională și aproape fiecare turist care vine în România a gustat cel puțin o dată sarmalele tradiţionale. Unii le preferă în foi de viță de vie, alţii în foi de varză murată, dar toţi au fost de fiecare dată încântaţi de sarmale.

Principalul desert de Crăciun este tradiționalul cozonac, o pâine dulce cu umplutură de nuci, mac și rahat.

Masa de Paşte

Felurile principale pentru masa de Paști sunt friptura de miel şi drobul de miel, o mâncare făcută din măruntaiele tocate de miel, ceapă verde, ouă şi pătrunjel. Cea mai des întâlnită prăjitură de Paști este pasca, o plăcintă specială, făcută din aluat dospit cu brânză de vaci dulce. Pasca în sine nu este foarte dulce, dar are un gust dulce datorită brânzei.

Clătitele sunt un alt desert delicios, se aseamănă oarecum cu crepes franţuzeşti și pot fi făcute cu ușurință dulci sau sărate, cu umplutură de brânză, ciuperci călite, gem sau ciocolată.

Băuturile

Țuica este o băutură alcoolică tipic românească, servită în cele mai multe familii de români. Vinul este o altă băutură preferată și vinul românesc este de renume internaţional pentru calitatea sa.

De fapt, România este unul din primii zece producători de vin din lume și soiurile locale cele mai apreciate sunt Feteasca, Grasa de Cotnari, Tămâioasa şi Busuioaca Bohotin, iar ca soiuri internaționale, sunt Rieslingul italian, Merlot, Sauvignon Blanc, Cabernet Sauvignon, Chardonnay și Muscat Otonel.

Poate cel mai bun mod de a descrie preparatele din bucătăria românească este prin marea sa varietate. Călătorind în România, vei avea multe ocazii de a vizita locuri spectaculoase, de a cumpăra suveniruri și de a degusta preparate inedite din bucătăria tradițională.