• cooking

Supă cremă de spanac

Savuros
Laura Laurentiu

Laura LaurentiuLaura Laurentiu e autoarea blogului culinar "ReţeteCaLaMama" , proiect pe care l-a lansat în urmă cu cinci ani. De atunci şi până în prezent, blogul a ajuns unul dintre cele mai vizitate din online-ul românesc. Laura este bucătar profesionist şi este implicată în câteva proiecte naţionale care au drept scop dezvoltarea gastronomiei româneşti.


Toamna își intră în drepturi de la o zi la alta și cine ar putea să i se împotrivească? Și dacă tot e toamnă, e timpul să ne schimbăm puțin stilul de gătit și să introducem în meniu preparate calde, consistente, care să ne încălzească atât trupul cât și sufletul.

După părerea mea, supele cremă de legume sunt printre cele mai potrivite pentru această perioadă iar propunerea mea pentru voi este o supă cremă de spanac, foarte ușor de pregătit și foarte gustoasă.

Ingrediente:

  • 200 de grame de spanac congelat
  • 300 de grame de cartofi, cântăriți după ce au fost curățați de coajă
  • 1 litru de supă de pui
  • 1 lingură de ulei
  • 20 de grame de unt
  • 2 căței mari de usturoi
  • 1 ceapă de mărime medie
  • 150 de grame de smântână lichidă pentru gătit
  • sare, piper, nucșoară
  • În plus: crutoane pentru servit
  • Optional: frișcă de hrean, preparată din 150 de grame de smântână pentru frișcă (neîndulcită) și 1 lingură de hrean proaspăt ras

Supă cremă de spanac

Mod de preparare:

Aproape de necrezut că din ingrediente atât de simple poate să rezulte o supă așa de gustoasă care, cu puțină fantezie, poate fi prezentată într-un fel foarte atrăgător. Vă recomand să folosiți spanacul congelat, ca să vă economisiți efortul, acesta e deja blanșat, adică a fost opărit scurt în apă clocotită și apoi trecut prin gheață, ceea ce face să păstreze o culoare de un verde intens. Dacă veți folosi spanac proaspăt, înainte de prepararea propriu zisă va trebui să îl blanșați voi înșivă: opăriți spanacul curățat în apă clocotită, sărată, nu mai mult de 1 minut (cât să își piardă volumul) apoi scoateți-l cu o spumieră și treceți-l într-un vas cu apă rece și cuburi de gheață. După ce se răcește bine, spanacul se scurge și se folosește la prepararea rețetei.

  1. Într-o cratiță se incinge uleiul, se adaugă untul și imediat ce s-a topit, ceapa tocată și usturoiul zdrobit. Se adaugă de la început 1 praf de sare și se călesc pe foc mediu până ce ceapa se înmoaie.
  2. Se adaugă cartofii curățați și tăiați cuburi și se călesc, amestecând continuu, 2-3 minute, apoi se stinge totul cu supa de pui fierbinte (supa de pui se poate înlocui cu apă, dar preparatul final va fi mai puțin consistent și gustos).
  3. Când cartofii sunt aproape fierți, se adaugă spanacul și se mai fierbe totul 4-5 minute.
  4. Se dă supa la blender, se adaugă smântâna și se potrivește gustul cu sare, piper și 1 vârf de cuțit de  nucșoară rasă.
  5. Dacă alegeți să pregătiți și frișca de hrean, va trebui să o faceți înainte de a vă apuca de prepararea supei, rămânând doar să o bateți spumă după ce supa este gata. Oricum, această frișcă picantă este o garnitură foarte potrivită și pune foarte bine în valoare supa cremă de spanac. Procedați astfel: incălziți smântâna pentru frișcă într-o crăticioară până începe să facă bule, apoi turnați-o într-un castronel peste hreanul proaspăt ras.

Acoperiți castronelul, lăsați să se răcească până la temperatura camerei apoi dați la frigider. Când este rece, frișca se strecoară printr-o sită fină și se bate cu mixerul, adăugând și 1 praf de sare. Se șprițează frișca cu hrean pe suprafața supei deja porționate în farfurii sau boluri, se pot decora cu această frișcă crutoane mari din baghetă etc.

Poftă bună!

, , ,