• cooking

Salată de porumb dulce cu quinoa și grapefruit

Savuros
Laura Laurentiu

Laura LaurentiuLaura Laurentiu e autoarea blogului culinar "ReţeteCaLaMama" , proiect pe care l-a lansat în urmă cu cinci ani. De atunci şi până în prezent, blogul a ajuns unul dintre cele mai vizitate din online-ul românesc. Laura este bucătar profesionist şi este implicată în câteva proiecte naţionale care au drept scop dezvoltarea gastronomiei româneşti.


Salata de porumb dulce cu quinoa și grapefruit pe care v-o propun azi este o porție de vitamine și minerale deghizată într-un prânz gustos.

Beneficiile porumbului

Mai că nu ai crede că se poate așa ceva și totuși: porumbul dulce Bonduelle Gold, crocant și cu un gust minunat, este o sursa importanta de vitamina B1 (tiamina), vitamina B9 (acid folic), vitamina C, vitamina B3 (niacin),  vitaminele E, K, B6 și B2 (riboflavina), pe lângă aportul de minerale ca magneziul, fosforul, potasiul, manganul, fierul etc.

Beneficii quinoa

Alături de porumbul dulce am adăugat pe lista ingredientelor acestei salate gustoase quinoa – un super-aliment provenit din America de Sud, denumit adeseori ”aurul incașilor”. Quinoa este o excelentă sursă de proteine, conținând, practic, toți aminoacizii esențiali, în mod special lizina, care contribuie în mod direct la creșterea și refacerea țesuturilor. Quinoa mai conține o cantitate importantă de calciu, dar și de mangan, care acționează  în organism ca antioxidant.

Despre beneficiile pentru sănătate din porumbul dulce și quinoa ar mai fi multe de spus, dar mă voi rezuma să vă spun că aducând alături de acestea niște legume proaspete și gustoase am reușit să fac una dintre cele mai gustoase salate din cariera mea.

quinoa și grapefruitMod de preparare

Porții: 4
Timp de preparare: 20 minute

Ingrediente:

  • 1 conservă de porumb dulce Bonduelle Gold
  • 100 de grame de quinoa
  • 1 grapefruit roz
  • 1 ceapă de mărime medie
  • 80 de grame castravete
  • 80 de grame ardei gras roșu
  • 60 de grame varză roșie
  • 1 ardei iute mic (opțional)
  • 1 lingură de mentă proaspătă tocată fin
  • 1 lingură de pătrunjel verde tocat fin
  • 1 linguriță de muștar
  • 1 cățel mic de usturoi
  • 4 linguri de ulei de măsline
  • sare și piper

Preparare:

  1. În mod natural, boabele de quinoa sunt acoperite de o substanță numită saponină, care este foarte amară, de aceea quinoa trebuie să fie spălată într-o sită deasă, în multe ape, abia apoi se pune la fiert într-un volum de apă sărată de 3 ori mai mare decât volumul propriu ( la 100 de ml. de quinoa 300 de ml. de apă). Quinoa se fierbe timp de 15-20 de minute, până când boabele devin translucide și se înmoaie.
  2. Cât timp quinoa fierbe, se toacă în cubulețe mici castravetele, ardeiul gras și cel iute (dacă folosiți) și ceapa. Menta și pătrunjelul se toacă fin, varza roșie se toacă fâșiuțe, se scurge de zeamă porumbul dulce.
  3. După ce fierbe, quinoa se limpezește scurt în apă rece.
  4. Grapefruit-ul se curăță de coajă cu un cuțit, așa încât să se îndepărteze totodată și partea albă; operația se face deasupra unui castron în care să se colecteze zeama.
  5. Cu un cuțit bine ascuțit se scot segmente de grapefruit, așa încât să se evite pielițele care le separă în mod natural. Se scot jumătate din segmente, restul grapefruit-ului se stoarce bine de zeamă.
  6. Se adaugă peste zeama de grapefruit 1 linguriță de muștar, usturoiul zdrobit, uleiul de măsline, sare și piper după gust. Se omogenizează dressingul cu un tel în formă de pară.
  7. Se amestecă dressingul cu toate celelalte ingrediente, exceptând segmentele de grapefruit și salata este gata de servit.
  8. Se așează pe farfurii salata și se decorează cu segmentele de grapefruit. Poftă bună!
, ,