• cooking

Mușchiuleț de porc cu muștar și salată caldă de fasole brună

Savuros
Laura Laurentiu

Laura LaurentiuLaura Laurentiu e autoarea blogului culinar "ReţeteCaLaMama" , proiect pe care l-a lansat în urmă cu cinci ani. De atunci şi până în prezent, blogul a ajuns unul dintre cele mai vizitate din online-ul românesc. Laura este bucătar profesionist şi este implicată în câteva proiecte naţionale care au drept scop dezvoltarea gastronomiei româneşti.


Pentru masa de Anul Nou, am moștenit multe tradiții culinare. Una dintre ele recomanda să mâncăm musai ceva boabe: fie linte, fie fasole, dar să fie leguminoase, pentru că acestea vor provoca norocul să ne dea un an nou bănos și cu spor.

Și dacă ne încredem în aceste superstiții, și dacă nu, fasolea poate face parte din meniul de Anul Nou fie doar și pentru gustul delicios pe care îl are.

Numai că o masă de revelion implică multe preparate și mai ales multă muncă și pare destul de anevoios ca printre toate salatele, sosurile, cârnații, fripturile și prăjiturile să mai înmuiem și fierbem o oală de fasole.

Iată motivul pentru care vă propun această rețetă: chiar și cea mai ocupată gospodină (sau gospodin :P ) are nevoie de un an nou îmbelșugat, iar rețeta mea de salată caldă de fasole se face în tare puțin timp. Pe deasupra, e delicioasă și arată minunat de bine pe farfurie, așa cum îi șade bine unui preparat festiv, demn de masa de Revelion.

Ingrediente:

(4 porții)

  • 600 de grame de mușchiuleț de porc proaspăt
  • 1 lingură de ulei
  • 4 lingurițe de muștar
  • 4 linguri de pesmet
  • 1 lingură de ierburi aromatice după preferință (pătrunjel, cimbru, rozmarin sau un amestec gen herbes de provence)
  • 25 de grame de unt
  • 1 cutie de fasole brună „Peruana” de la Bonduelle
  • 1 zucchini mic (de 200-250 de grame)
  • 1 ardei gras roșu
  • 1-2 fire de ceapă verde
  • 1 lingură de oțet balsamic
  • ½ linguriță de miere de albine
  • 1 lingură de ulei de măsline
  • sare și piper

Mușchiuleț de porc cu muștar cu salată caldă de fasole brună

Preparare:

  1. Se deschide cutia de fasole și se pune la scurs într-o strecurătoare, deasupra unui vas, în care se va colecta sosul delicios din cutie. Țin să subliniez că pe lista ingredientelor acestei conserve figurează: fasolea, sosul de roșii, condimentele, sarea, amidonul de porumb. Deci, niciun fel de conservanți sau alte chestii cu nume ciudate.
  2. Dovlecelul zucchini se spală bine, se taie cubulețe și sărează. Se lasă într-un castron să elimine o parte din apa pe care o conține.
  3. Ardeiul roșu se coace. Pentru că e iarnă și nu am cum să îi coc afară, la grătar, eu pârjolesc ardeii scurt la tigaie, apoi îi transfer în cuptorul încins la 190 de grade timp de 10-15 minute, până când se înmoaie bine. După ce s-au înmuiat, ardeii se acoperă câteva minute ca să se aburească, apoi se vor decoji foarte ușor. După ce am decojit și eliminat semințele, am tăiat ardeiul copt în cubulețe.
  4. Se trage dovlecelul scurs de apă într-o tigaie încinsă cu foarte puțin ulei, doar 2-3 minute, cât să se înmoaie puțin.
  5. Fasolea scursă de sos se încălzește separat.
  6. Se pun într-un castron ardeiul copt, dovleceii și fasolea.
  7. Se pregătește un dressing din ceapa verde tocată, oțet balsamic, mierea de albine, uleiul de măsline, sare și piper după gust. Se adauăgă dresingul peste legume și se amestecă.
  8. Mușchiulețul se condimentează cu sare și piper și se trage la tigaie 2-3 minute pe fiecare parte, cât să se rumenească puțin. Se scoate de pe foc și se lasă deoparte. Separat, untul moale se înglobează cu vârful degetelor în pesmet, se adaugă ierburile aromatice, sare și piper după gust. Se unge mușchiulețul cu muștar și se îmbracă în pesmetul aromat. Se gătește la cuptor 12-13 minute, până ce crusta se rumenește ușor.
  9. Pe farfurie se asamblează felii de mușchiuleț, salata caldă și sosul delicios păstrat. Se decorează după plac cu verdețuri, legume fin feliate etc.

Mușchiuleț de porc cu muștar cu salată caldă de fasole brună

Un An Nou cu spor vă doresc!