• cooking

Focaccia cu porumb dulce

Savuros
Teo\'s Kitchen

Teo's KitchenTeo este blogger culinar, prezentatoare TV şi mămică. Pe toate le face cu suflet, dar cea mai mare pasiune a ei rămâne bucătăria. A postat prima reţetă în 2007 şi de atunci blogul Teo's Kitchen a devenit unul dintre cele mai cunoscute bloguri culinare din România, iar Teo este gospodina veşnic veselă şi glumeaţă, care postează dimineaţa reţete apetisante pe blog şi în fiecare după-amiază ne învaţă să gătim în direct la Look TV. Ce le-ar spune Teo gospodinelor din lumea întreagă? "Dragă gospodină, să nu te gândeşti că e vreuna mai bună ca tine! Şi chiar dacă ar fi...tu mă ai pe mine!


Focaccia este o pâine de casă, tradiţional italiană, foarte asemănătoare ca textură şi mod de preparare cu aluatul de pizza, însa are ca topping diverse ierburi aromatice şi poate avea tot felul de umpluturi.

Eu am încercat acum varianta de focaccia cu porumb dulce Bonduelle Gold şi bucăţele de pancetta crocante şi a ieşit o nebunie de arome! Mai mult, porumbul dulce completează perfect pâinea uşor sărată şi se menţine crocant chiar şi după coacere.

Ingrediente pentru o focaccia cu diametrul de 20 cm:

 • 350g făină
 • 200ml apă călduţă
 • 1 lingură ulei de măsline
 • 1 linguriţă zahăr
 • 1 linguriţă drojdie uscată
 • o jumătate de linguriţă sare
 • 200g porumb dulce Bonduelle Gold
 • 200g cubuleţe pancetta sau bacon
 • ½ linguriţă sare de mare grunjoasă
 • ¼ linguriţă busuioc
 • ¼ linguriţă oregano
 • ¼ linguriţă cimbru

Focaccia cu porumb dulceAmestecăm apa cu zahărul, sarea şi drojdia şi lăsăm amestecul să se odihnească 10 minute, ca să se activeze drojdia.

Punem făina într-un bol încăpător şi o frământăm împreună cu drojdia şi uleiul de măsline până avem un aluat omogen.

Mutăm aluatul pe masă tapetată cu făină şi frământăm încă 5 minute, până avem un aluat elastic, care nu se lipeşte de mână.

Punem aluatul într-un bol curat, uns cu puţin ulei de măsline, îl acoperim cu un prosop curat şi îl lăsăm la dospit o oră.

Cât aluatul stă la dospit, noi rumenim bucăţelele de pancetta într-o tigaie antiaderentă, fără adaos de grăsime, până sunt crocante, apoi le scoatem pe hârtie de bucătărie pentru a îndepărta grăsimea în exces.

După o oră, sau când îşi dublează volumul, scoatem aluatul din bol, îl frământăm puţin pentru a scoate aerul, apoi îl rulăm într-o bilă, îl turtim cu degetele sau sucitorul şi punem în mijloc umplutura: 200g porumb dulce Bonduelle Gold şi pancetta prăjită, apoi închidem aluatul exact ca la pizza calzone şi apăsăm uşor cu degetele pentru a scoate aerul rămas în interior, dar şi pentru a incorpora uniform umplutura în aluat.

Facem din nou o bilă din aluat şi îl apăsăm cu degetele astfel încât să se potrivească perfect într-o tavă rotundă, cu diametrul de 20 cm, pe care o ungem în prealabil cu unt şi o tapetăm cu făină. Lăsăm la dospit alte 30 min.

După cele 30 min, facem găuri cu degetul în aluat, din loc în loc, apoi îl acoperim cu prosopul şi îl lăsăm la dospit alte 30 min.

La final, nu ne rămâne decât să stropim aluatul cu ulei de măsline, să asezonăm cu sare de mare, puţin piper şi ierburile aromatice, apoi să dăm tava la cuptorul încins la 180°C şi să coacem focaccia 20-25 minute.

Focaccia trebuie să se răcească bine, bine înainte de servire şi ţine 2-3 zile dacă e învelită în folie de plastic şi păstrată într-un loc întunecat şi răcoros…deşi…sinceră să fiu…m-as mira foarte tare să apuce 2-3 zile la cât e de bună. J Să vă fie de bine!

, , ,