• cooking

Mese frumoase şi asocierile corecte dintre mâncare şi bǎutura

Sănătos
Ioana Monica

Ioana MonicaȊmi place sǎ gǎtesc (mai ales pentru ceilalţi), îmi place sǎ citesc şi sǎ vorbesc despre gust şi puterea tǎmǎduitoare a unei mese bune. E o pasiune relativ nouǎ pe care am îmbrǎţişat-o cu toate provocǎrile şi bucuriile ei şi care nu conteneşte în a-mi aduce satisfacţii. Mansarda e locul unde încerc sǎ gǎsesc cuvintele potrivite pentru toate aventurile de care se bucurǎ papilele mele de doi ani încoace. Bine aţi venit!


Un aspect de care trebuie să ținem cont în bucătărie este acela de a cunoaște cum să asociem corect mâncarea cu băutura, atât din punct de vedere al aromelor, cât și vizual, felul în care cele două elemente se “întrepătrund” fiind important pentru succesul unei mese frumoase.

Acest articol a fost scris de Ioana Ristea, blogger culinar www.mansardacubunatati.blogspot.ro 

Când vine vorba de a asocia mâncarea cu bǎutura, eu mǎ gândesc cel mai des la o farfurie de pâine prǎjitǎ cu unt şi o canǎ aburindǎ cu ceai verde parfumat. Se cunoaşte faptul cǎ bǎutura are minunatul avantaj de a potenţa gustul mâncǎrii şi e firesc sǎ însoţim preparatele de un pahar cu o licoare la alegere.

Băuturi pentru fiecare masă a zilei

Antreul deschide o masǎ de petrecere şi merge cel mai bine însoţit de un aperitiv alcoolic tare, de tipul martini-ului sau campari-ului. Pe de altǎ parte, românul este mare amator de palincǎ sau ţuicǎ care, în mod ideal, ar trebui consumatǎ cu cel puţin 10-15 minute înainte de masǎ.

  • Pentru gustare (“mizilic”) sau ciorbǎ, vom alege de preferinţǎ un vin alb.
  • Apoi, în funcţie de tipul de carne, avem la dispoziţie o multitudine de alegeri şi alegerea bǎuturii nu va fi o corvoadǎ dacǎ ţinem cont de principiul simplu care spune cǎ vinul roşu se potriveşte cu carnea roşie,
  • iar vinul albe senzaţional alǎturi de pui sau peşte.
carne

Pentru cei riguroşi şi care vor sǎ dea o notǎ de rafinament meselor lor, iatǎ un mic ghid de alegere punctualǎ a vinului:

  • Racii, stridiile şi fructele de mare merg bine cu un vin alb sec, de tipul Sauvignon Blanc.
  • Carnea de curcan o vom potrivi cu un Beaujolais.
  • Carnea de miel îşi va descoperi aromele în compania unui Merlot.
  • Pastele sau risotto-ul îşi vor intensifica gustul cu un pahar de Chardonnay.
  • Deserturile se potrivesc bine cu vinuri spumante.

Ȋn ceea ce mǎ priveşte, nimic nu este la fel de bun ca o brânzǎ bunǎ, maturǎ, cu mucegai şi un pahar de vin rece. Pentru a câştiga la capitolul esteticǎ, ţineţi minte cǎ brânzeturile rotunde se taie în triunghiuri, cele dreptunghiulare se taie pe lungime, iar cele în burdufuri înalte aratǎ foarte frumos dacǎ sunt tǎiate orizontal.

Brânzeturi și băuturi

De asemenea, oaspeţii vor fi încântaţi dacǎ brânzeturile vor fi aşezate pe platouri potrivite, de lemn, şi însoţite de fructe sau nuci. Regula generalǎ în potrivirea acestora este aceea cǎ brânza albǎ şi moale se potriveşte cu un vin alb, iar cea durǎ, de tipul parmezanului, face impresie frumoasǎ în compania unui vin roşu.
branza

Aranjarea mesei

Pentru un aspect cât mai plǎcut al mesei voastre de sǎrbǎtoare, folosiţi o faţǎ de masǎ cu motive festive, farfurii într-o singurǎ nuanţǎ (albul este de departe cel mai elegant) şi un aranjament central cu flori proaspete.

Un alt detaliu de efect este folosirea paharelor speciale pentru fiecare bǎuturǎ în parte: cu picior scurt pentru coniac, înalte, cu picior şi înguste pentru şampanie, înalte, subţiri şi fǎrǎ picior pentru apǎ sau sucuri naturale, înalte, cu picior şi cu deschidere largǎ pentru vin roşu şi la fel de înalte, dar puţin mai bombate, pentru vinul alb.

Pentru ca totul sǎ vǎ tihneascǎ, nu uitaţi sǎ vǎ ascultaţi corpul, el ştie întotdeauna ce vi se potriveşte, iar cu mǎsurǎ, mesele bogate petrecute în compania prietenilor n-ar avea niciun motiv sǎ treacǎ altfel decât savurate pe îndelete şi cu bucurie.

, , , , , , , , , ,