• cooking

Surprinde-ți invitații cu preparate vegetariene delicioase și trendy

Sănătos
Ioana Monica

Ioana MonicaȊmi place sǎ gǎtesc (mai ales pentru ceilalţi), îmi place sǎ citesc şi sǎ vorbesc despre gust şi puterea tǎmǎduitoare a unei mese bune. E o pasiune relativ nouǎ pe care am îmbrǎţişat-o cu toate provocǎrile şi bucuriile ei şi care nu conteneşte în a-mi aduce satisfacţii. Mansarda e locul unde încerc sǎ gǎsesc cuvintele potrivite pentru toate aventurile de care se bucurǎ papilele mele de doi ani încoace. Bine aţi venit!


Ce ai spune de un meniu de sărbătoare vegetarian? Descoperă preparate culinare pe bază de legume, fructe uscate și brânzeturi, pe care le poți combina ușor și creativ, astfel încât să fie pe placul și celor mai pretențioși invitați.

Acest articol a fost scris de Ioana Ristea, blogger culinar www.mansardacubunatati.blogspot.ro 

Crǎciunul este sǎrbǎtoarea care ne transformǎ pe toţi în nişte copii nerǎbdǎtori, mereu cu gândul la luminiţe, cozonaci pufoşi şi ninsori ca-n poveşti. E timpul pentru case pline şi împodobite, mirosuri îmbietoare, prieteni veniţi de departe, cadouri pentru mici şi mari. Iar dacǎ bucuriile cârnaţilor, caltaboşilor sau slǎninii afumate nu sunt şi ale voastre, alternativele pot fi la fel de plǎcute ochiului şi încǎ şi mai savuroase.

Preparate delicioase vegetariene

Fie cǎ ai oaspeţi vegetarieni sau eşti tu însuţi unul, bunǎtǎţile de acest tip de pe masa de Crǎciun pot fi variante foarte potrivite ale preparatelor româneşti tradiţionale. Sǎrmǎluţele pot fi cu uşurinţǎ fǎcute cu orez, iar salata de boeuf este la fel de gustoasǎ şi dacǎ nu conţine carne. Mai mult, toate felurile de mâncare pot fi adaptate în aşa fel încât sǎ mulţumeascǎ chiar şi papilele celui mai pofticios dintre vegetarieni.
ciuperci

Nucile prǎjite (migdale, caju, fistic) pot constitui o excelentǎ gustare vegetarianǎ. La fel şi bruschetele cu brânzǎ de caprǎ şi ardei copt. Anul acesta, eu voi pregǎti un paté de ciuperci cu cimbru şi coniac.

Cu ce înlocuim carnea?

Felul principal, “cǎrnos”, al mesei de Crǎciun, are ciupercile în rol principal. Pentru cǎ sunt bogate în proteine, pot înlocui carnea cu succes, iar combinaţiile în care pot fi gǎtite sunt şi ele numeroase. Fie cǎ foloseşti champignon sau pleurotus, umple ciupercile cu amestecuri de legume sau marineazǎ-le pe foc cu ulei de mǎsline şi mirodenii.
caserola
O altǎ variantǎ pentru felul principal este aceea care are cartoful, conopida, vinetele sau spanacul în prim plan. Ele te pot ajuta sǎ pregǎteşti plǎcinte, quiche-uri, lasagna sau tarte delicioase, cu sau fǎrǎ aluat. Orice alegi, foloseşte din belşug condimente ca busuioc, cimbru, mǎrar şi pǎtrunjel, boia, hrean sau mǎghiran. Suntem norocoşi cǎ le avem!

Deserturi

Pentru desert, posibilitǎţile sunt şi aici nenumǎrate. Când eram copii, ştiam cǎ a venit Crǎciunul dupǎ mirosul de cozonaci şi pentru cǎ gǎseam mereu pe masǎ tortul cu cremǎ ness. Închipuiţi-vǎ doar un blat pufos, fǎcut în casǎ, tǎiat în douǎ şi fiecare parte gǎtitǎ cu o bucurie de cremǎ densǎ de albuşuri cu zahǎr şi ness-ul cu gust divin. Voi reface minunea aceasta de tort şi anul acesta! Iar în dimineaţa de Crǎciun, mǎ voi desfǎta cu o felie mare de cozonac cu nucǎ şi cacao, preferatul meu.

Masa de Crǎciun a vegetarienilor nu trebuie sǎ fie plictisitoare. Cu puţinǎ inventivitate se pot concepe meniuri colorate şi savuroase care sǎ fie şi pe placul a multora dintre omnivori. Aflǎ din timp preferinţele invitaţilor tǎi şi oferǎ-le un festin memorabil!

, , , , , ,