• cooking

Chifteluțe de porumb

Savuros
Laura Laurentiu

Laura LaurentiuLaura Laurentiu e autoarea blogului culinar "ReţeteCaLaMama" , proiect pe care l-a lansat în urmă cu cinci ani. De atunci şi până în prezent, blogul a ajuns unul dintre cele mai vizitate din online-ul românesc. Laura este bucătar profesionist şi este implicată în câteva proiecte naţionale care au drept scop dezvoltarea gastronomiei româneşti.


Porumbul Gold este plin de surprize. Nu doar că este delicios el însuși, ca atare, dar poate constitui baza unor rețete surprinzător de gustoase.

Eu vă propun un aperitiv care va activa chiar și cele mai nepăsătoare papile gustative, pentru că e savuros, ușor picant, cu o crustă crocantă și un miez perfect echilibrat între porumbul dulceag și umplutura de brânză moale.

Ingrediente:

  • 1 cutie de porumb Gold Bonduelle
  • 2-3 cartofi fierți sau copți în coajă (2 dacă sunt mari, 3 de mărime medie)
  • 200 de grame de cașcaval
  • 1 linguriță de ceapă, tocată fin
  • ½ de legătură de pătrunjel  tocat
  • 1 ardei iute verde, mic (opțional)
  • sare și piper
  • 2 albușuri
  • 3-4 linguri de făină
  • 3-4 linguri de pesmet
  • ulei pentru prăjit

Chifteluțe de porumb

Preparare:

  1. Cartofii se decojesc și împreună cu 2/3 din porumbul dulce, bine scurs de apă, se prelucrează cu blenderul până se obține o pastă consistentă.
  2. Din cașcaval se taie 15 cubulețe cu latura de aproximativ  1,5 cm, restul se dă pe răzătoare.
  3. Peste pasta de cartofi și porumb se adaugă boabele de porumb păstrate, cașcavalul ras, ceapa fin tocată, pătrunjelul tocat, ardeiul iute tocat foarte mărunt, sare și piper după gust. Se frământă până se obține o pastă omogenă care se împarte în 15 bucăți egale (se vor obține 550-560 de grame de „aluat” care se va porționa la 36-38 de grame).
  4. În palmele umezite, se aplatizează pe rând câte o bucată din compoziție, se așează la mijloc câte un cubuleț de cașcaval și se formează chifteluțe rotunde, închizând bine brânza la mijloc.
  5. Albușurile se bat cu furculița și cu un strop de sare până când se formează o spumă ușoară la suprafață. Se dau chifteluțele prin făină, prin albuș și în final prin pesmet. Se rotesc în palme astfel încât pesmetul să adere cât mai bine.
  6. Se încinge ulei din abundență într-o tigaie (să fie cam de 2 degete de adânc) și se prăjesc pe rând chifteluțele până se rumenesc, apoi se scot pe șervete de hârtie absorbantă. Atenție, uleiul trebuie să fie încins până la 170-180 de grade Celsius înainte de a adăuga chifteluțele, pentru a se rumeni rapid și a nu fi pătrunse de ulei în exces. Nu înghesuiți prea multe chifteluțe deodată în tigaie, e de preferat să se prăjească în două tranșe.
  7. Se servesc chifteluțele fierbinți cu un sos la alegere, noi am optat pentru ketchup cu care s-au potrivit de minune.

Chifteluțe de porumb

, , ,