• cooking

Chec cu legume aperitiv

Savuros
Teo\'s Kitchen

Teo's KitchenTeo este blogger culinar, prezentatoare TV şi mămică. Pe toate le face cu suflet, dar cea mai mare pasiune a ei rămâne bucătăria. A postat prima reţetă în 2007 şi de atunci blogul Teo's Kitchen a devenit unul dintre cele mai cunoscute bloguri culinare din România, iar Teo este gospodina veşnic veselă şi glumeaţă, care postează dimineaţa reţete apetisante pe blog şi în fiecare după-amiază ne învaţă să gătim în direct la Look TV. Ce le-ar spune Teo gospodinelor din lumea întreagă? "Dragă gospodină, să nu te gândeşti că e vreuna mai bună ca tine! Şi chiar dacă ar fi...tu mă ai pe mine!


Un aperitiv care se face foarte uşor, care se poate servi şi rece, şi cald, şi chiar aşezat pe un platou alături de jumări sau slăninuţă fiartă cu boia. În felul acesta veţi aduce un aport de legume, culoare şi vitamine pe masa de Crăciun.

Din păcate, în tradiţia românilor, Sărbătorile de Iarnă, Crăciunul şi Revelionul, înseamnă mâncăruri grele, pe bază de carne de porc. Legumele trec pe locul 2, chiar 3 şi nu sunt o primă opţiune nici măcar când e vorba de garnitură. Nu stiu de ce, dar parcă toate, sarmalele, friptura de porc, cârnatul, sunt servite mai degrabă cu pâine decât cu, de exemplu, o porţie sănătoasă de legume fierte la abur.

De aceea m-am gândit ca de Crăciunul acesta să iau o reţetă clasică de apritiv, checul aperitiv, pe care îl găteau mamele noastre la mesele festive şi să înlocuiesc în compoziţia lui şunca, cârnăciorii şi alte “cârneţuri” cu o porţie dublă de legume.

Şi, ca să mă asigur că există o varietate mare de legume, am ales să folosesc legumele Bonduelle la conservă – mix-ul pentru salate Bonduelle şi mix-ul de legume mexicane Bonduelle Gold.

Chec cu legume aperitiv

Ingrediente pentru o tavă de cozonac:

- 5 ouă

- 150ml lapte

- 50ml ulei

- 250g făină

- o linguriţă praf de copt

- sare, piper, condimente după gust

- 250g caşcaval

- o conservă Bonduelle Gold Mexico Mix

- o conservă Bonduelle amestec macedonean

Chec cu legume aperitiv

Mod de preparare:

Mai întâi încingem cuptorul la 180°C si tapetăm cu hârtie de copt o tavă pentru cozonac sau 2 tăvi pătrate de 15×15 cm. Amestecăm ouăle cu laptele şi uleiul, ca pentru omletă. Adăugăm apoi făină, praful de copt, condimentele şi amestecăm până avem o  compoziţie omogenă. Adăugăm caşcavalul dat pe răzătoare, amestecăm, apoi punem legumele, pe care le scurgem bine de lichidul în care au stat în conservă. Punem compoziţia în tava pentru chec şi coacem 35-40 min sau până trece testul scobitorii.

Trebuie să lăsăm checul să se răcească complet înainte de a-l tăia, pentru că, având caşcaval, până când acesta se răceşte şi se întăreşte, puteţi avea impresia că nu e făcut bine checul. Pe măsură ce se răceşte, se întăreşte şi capătă consistenţă, fiind foarte uşor de tăiat. Să vă fie de cel mai bine şi încercaţi de Crăciunul acesta să includeţi legumele în meniul vostru.

, , , , , ,