Pentru sănatate – plantele medicinale în bucătărie

Sănătos

Proprietăţile curative ale diferitelor plante au fost cunoscute, apreciate şi utilizate de mulţi ani pe întreaga planetă.

Este un fapt comun utilizarea în bucătărie a diferitelor plante. Acestea nu doar îmbogăţesc platourile făcute de noi cu calităţile benefice pentru sănătatea noastră, adăugând de asemenea gust si aromă. Este bine de ştiut ce plante avem nevoie şi ce efect au acestea asupra noastră.

Busuioc

Busuiocul stimulează apetitul, atenuează problemele stomacale, creşte viteza de digestie, are proprietăţi relaxante şi îmbunătăţeşte funcţiile renale.
Puteţi să-l adăugaţi la salate, clătite, omlete, carne, peşte, specialităţi de mare, sosuri şi supe. Este preţuit mai ales în bucătăria italiană.

Tarhon

Tarhonul influenţează pofta de mâncare, îmbunătăţeşte digestia, activitatea peristaltică şi
are un caracter antiinflamator, precum si proprietăţi antiseptice şi antispastice. Atenuează reumatismul, artrita şi dureri renale sau dentale. Aceasta este se adaugă des la omlete, clătite, sosuri, salate şi la tot felul de carne
plante medicinale tarhon

Ienupăr

Ienupăr ajută la stimularea stomacului şi a ficatului, îmbunătăţind funcţiile renale, are de asemenea proprietăţi diuretice, reduce durerile musculare, ajută digestia, ajută pielea şi problemele respiratorii, şi este un bun antidepresiv.
Ienupăr este folosit ca un condiment la specialităţi din carne cu garnitură, sau ca un ingredient la varză murată, oţet de plante, marinate, peşte, şi de asemenea, din el se produce ţuica.

Coriandru

Coriandru regulează digestia, contracarează meteorism şi excesul de floră bacteriană pe traseul sistemului digestiv.
Acesta este utilizat pentru a condimenta diferite specialităţi din carne, sosuri, marinate, ciuperci, ţuici, lichioruri şi vinuri, este bun de asemenea pentru peştele marinat. Frecvent utilizat in bucătăria chineză şi cea indiană.

plante medicinale mentă

Maghiran

Maghiran ajută digestia, creşte secreţia de suc gastric, fiind de asemenea recomandat pentru durerile de cap şi pentru stările gripale.
Se adauge la fripturi, sosuri, specialităţile din legume şi la diferite umpluturi, în special maghiranul va pune o aromă deosebită la ciorba de mazăre sau la alte ciorbele de legume.

Mentă

Menta este utilizată atunci când apar disfuncţii ale secreţiilor biliare; inflamaţii la vezica urinară şi la uretră, piatră la vezică, sau icter. Ajută de asemenea la meteorism, colici intestinale, disfuncţii ale sistemului nervos şi digestiv, insomnia, migrene, nevralgii, spasme sau crampele menstruale.
Aceasta este folosită în garnituri, salate, sau la producerea ţuicii sau a lichiorului, adune aroma la fripturi. Sosul de mentă este un adaos tradiţional la multe specialităţi din Marea Britanie.

Sovârf

Sovârf are un caracter antispastic, dezinfectant, diuretic, antiseptic şi antiinflamator. Ajută la probleme sistemului de respiraţie, digestie, şi la meteorism. Este folosit ca un condiment la salate, sosuri, fripturi, ciorbe, şi peşte, de asemenea se adaugă la legume, brânzeturi sau specialităţile de mare. Este folosit în special în bucătăriile italiene, spaniole şi mexicane.

Rozmarin

Rozmarin acţionează ca diuretic, colagen, diastolic, dezinfectant şi ani-reumatic Acesta este folosit ca un tratament la bolile de ficat şi de rinichi, ajută digestia grăsimilor.
Cel mai des este pus la mâncare cu ciuperci, supe, sosuri, salate, peşte şi specialităţi de mare, precum şi ca un condiment la macaroane, cartofi, şi la cărni cu garnitură. Este o plantă des întâlnită în bucătăria franceză.
plante medicinale rozmarin

Salvie

Salvie are un caracter antiinflamator şi antiseptic, creşte secreţia de suc gastric. Reglează peristaltica, este folosită pentru a reduce durerile de stomac, colici intestinale, reduce inflamaţia gingiei, infecţii de gură şi gât, şi la diferite probleme de pielea.
Este un condiment folosit la mâncare leguminoasă, cărni, marinate, supe, sosuri şi lichioruri.

Cimbru

Cimbru acţionează puternic fungicid şi bactericid, precum şi ca un expectorant.
Se adaugă la cărni, sosuri , supe, fripturi, garnituri, peşte, răcituri, brânzeturi , salate, şi platouri de legume. Este folosit des în bucătăria franceză.

Majeranek pomaga w trawieniu, zwiększa wydzielanie soków żołądkowych, łagodzi bóle głowy i przeziębienia.

Jest dodatkiem do pieczeni, kiełbas, dań z ziemniaków i warzyw, przyprawia się nim farsze, zupy, nadaje aromat grochówce i innym daniom z roślin strączkowych.

, , , , , ,