Cum poti conserva alimentele în mod eficient și de durată

Sănătos

Conservarea de alimente sănătoase este o artă. Oricum ați privi-o, este bine de știut că procedurile cele mai recomandate pentru conserve sunt și cele mai simple. Aflați în rândurile de mai jos de ce.

Din cele mai vechi timpuri oamenii au învățat diferite metode de conservarea alimentelelor. Află care sunt metodele care ne ajută să avem o viaţa culinară sănătoasă și mereu proaspătă.

Pasteurizarea, apertizarea, uscarea – fiecare dintre metodele de mai jos au avantajele și dezavantajele lor. Principiile asociate cu fiecare categorie de conserve ar trebui modificate în funcție de alimente pentru a vă asigura că obțineți produse sănătoase și gustoase în același timp. Nu faceți rabat de la timpul dumneavoastră în această direcție și învățați în același timp, de la alții, de ce unele proceduri sunt mai recomandate decât altele în anumite contexte și pentru anumite legume.

Apertizarea

Modalitatea de conservare a alimentelor, numită apertizare, a fost elaborată de Nicolas Appert în anul 1810. Ea constă în fierberea îndelungată a alimentelor în vase ermetic închise, cufundate în apă. Aceasta este una din formele de pasteurizare. Procesul de conservare a alimentelor prin această metodă are loc în deplină etanşiezare fără pătrunderea aerului. In procesul de apertizare este întreruptă evoluţia microorganismelor dăunătoare produselor. Procesul face ca produsele să se afle în siguranţă deplină şi în acelaşi timp să nu-şi schimbe gustul. Prin această metodă pot fi conservate atât legumele, cât şi fructele.

Pasteurizarea

Metoda pasteurizării a fost descoperită de L. Pasteur în timpul cercetărilor efectuate asupra fermentării. În timpul pasteurizării produsul este încălzit la o temperatură la care dispar microorganismele. Metoda clasică a pasteurizării constă în încălzirea până la o temperatură mai mare de 60 de grade C, dar nu mai mare de 100 de grade. Important este faptul că pasteurizarea permite menţinerea proprietăţilor gustative şi hrănitoare ale produsului, fără a produce pierderea vitaminelor pe care acesta le conţine.

Congelarea

metode de conservare congelareCongelarea este cea mai modernă şi eficientă modalitate de conservare a alimentelor. Produsele alimentare sunt congelate la diferite temperaturi. Legumele şi fructele sunt congelate la o temperatură care variază între – 30 şi – 40 de grade C, iar carnea între – 20 până la – 40 de grade Celsius. Produsele congelate îşi menţin în mare măsură valorile dietetice, hrănitoare şi organoleptice ale produselor de bază. Datorită acestei metode produsele – în comparaţie cu toate celelalte metode de conservare – îşi păstrează cele mai multe componente nutritive, vitaminele atât de necesare organismului nostru, sărurile minerale, precum şi albuminele şi grăsimile. Odată decongelat, produsul nu mai poate fi congelat din nou.

Punerea la murat

Punerea la murat este o metodă de conservare a legumelor. Ea constă în formarea de acid lactic ca urmare a fermentării lactice. Metoda de conservare prin murat se foloseşte în primul rând pentru produsele vegetale. Această metodă permite conservarea alimentelor prin menţinerea concomitentă a valorilor lor nutritive. În bucătăriile din multe ţări europene se pune la murat varza. Varza murată în condiţii corespunzătoare ar trebui să fie bătută şi pusă într-un butoi special. Pe parcursul procesului de acrire este important să se adauge saramură. Saramura contribuie la sporirea cantităţii de zeamă de varză şi la accelerarea formării de bacterii ale acidului lactic.

Uscarea

metode de conservare uscareUscarea ca mod de conservare a alimentelor este folosită peste tot, atât în gospodăriile casnice, cât şi în fabricile care produc alimente. Deşi procesul este cunoscut de sute de ani, el este perfecţionat permanent. Prin uscare produsele elimină apa. Acest lucru preîntâmpină formarea de microorganisme. Această metodă se foloseşte printre altele la conservarea ceaiului, a cafelei, la producerea macaroanelor, precum şi la obţinerea de fructe uscate.

Conservarea prin afumare

Afumarea unor produse cum ar fi carnea, peştele sau brânzeturile se face prin aşezarea lor într-un spaţiu special amenajat şi supunerea lor acţiunii de afumare. Fumul se obţine din arderea unui lemn de foioase. Datorită acestui proces, în afară de conservarea în sine, mâncarea capătă un miros şi un gust caracteristice.

, , , , ,