Apa – un ingredient nelipsit al dietei sănătoase

Sănătos

Apa este ingredientul cel mai important, de neînlocuit, al dietei. Să nu uităm ca ea să constituie una din principalele elemente din meniul alimentar cotidian.

Apa nu aduce nici un fel de energie organismului – totuşi, un om adult poate supravieţui fără apă doar câteva zile. Ea constituie baza piramidei alimentarea omului. Nu este nici o exagerare când apa este numită „izvorul vieţii”.

Fetita care bea dintr-un pahar cu apamini-fetita-pahar-apa.jpg

Sursa apei

Principala sursă de alimentare cu apă a organismului nostru, o constituie băuturile, care acoperă 62% din necesarul zilnic. A doua sursă – fructele şi legumele. Puţini ştiu că, în afară de băuturi, apa o obţinem chiar şi din produsele de panificaţie, din carne şi din derivatele acesteia.

Completarea apei pierdute

  • Din cauză că organismul uman nu poate înmagazina apa, aceasta trebuie completată în mod continuu pentru a asigura desfăşurarea corectă a proceselor vitale. Este un adevăr general acceptat: în condiţii normale trebuiesc băuţi 2 – 2,5 litri lichide pe zi.
  • În zilele toride de vară sau când se prestează eforturi fizice intense, acest necesar creşte.
  • Trebuiesc băute porţii mici, cu înghiţituri mici.
  • Cantităţile excesive de lichid băute rapid nu se asimilează corect de către organism.
  • În consecinţă, o bună parte din lichidul ingerat se elimină.

Apa minerală poate fi înlocuită cu sucuri de legume sau fructe naturale. Nu se recomandă consumarea în cantităţi mari a băuturilor carbogazoase dulci sau a sucurilor îndulcite. Cafeaua tare sau ceaiul concentrat pot chiar să amplifice starea de deshidratare.

Însemnătatea apei în organismul omului

  • Toate procesele care au loc în organism au nevoie de apă pentru a se desfăşura corect.
  • Baza dietelor, cu precădere a celor de slăbire
  • Aportul insuficient de apă duce la deshidratare şi poate cauza: insomnii, iritabilitate, lipsă de apetit şi slăbire a forţelor fizice.
, , ,