10 principii ale alimentaţiei sănătoase

Sănătos

Cu să slăbim? Cum să menţinem o greutate ideală? Faceţi cunoştinţă cu principiile de bază ale alimentaţiei care asigură sănătatea şi buna condiţie fizică.

Cerc format din platouri de lemn pline cu produse alimentare si care imita un cerc de procentaj grafic1) Regimul alimentar echilibrat
Mese variate, dar nu abundente. Trebuiesc combinate mâncăruri din diverse grupe alimentare. De folos pot fi piramidele alimentare, tabelele de calorii şi calculatoarele de calorii.

2) Activităţi fizice
Echilibrează bilanţul necesarului energetic. Intelectualii au nevoie de mai multă activitate fizică.

3) Produsele făinoase
Conţin proteine, vitamina B1, magneziu, fier, zinc şi preţioasa fibră alimentară. Fibra alimentară ajută la lupta cu kilogramele în plus, merită deci să faceţi cunoştinţă cu dieta de fibre.

4) Produsele lactate
Sunt o sursă de calciu şi vitamina B2. Pot fi suplinite prin iaurturi, kefir şi brânză slabă. Ele sunt deosebit de importante pentru copii şi femeile gravide.

5) Peştele şi păstăioasele
Sunt surse ale proteinelor complete. De 2-3 pe săptămână carnea trebuie înlocuită cu peşte sau cu fructe de mare şi cu păstăioase.

Multime de legume si fructe

6) Legume şi fructe
Legumele şi fructele conţin puţine calorii, multe vitamine, preţioase elemente minerale şi fibră. Principiul de bază este legume şi fructe de 5 ori pe zi.

7) Grăsimi animale
Grăsimile animale conţin acizi graşi saturaţi şi colesterol. Se recomandă înlocuirea grăsimilor de provenienţă animală cu cele vegetale.

8) Zahărul şi dulciurile
Zahărul este o sursă de calorii care nu aduc nici un fel de elemente nutritive. Se recomandă eliminarea zahărului şi a dulciurilor din dieta cotidiană.

9) Sarea
Trebuie folosită în cantităţi cât mai mici şi înlocuită cu ierburi şi condimente; să nu uităm şi de sarea din aperitivele sărate.

10) Alkohol
Alcoolul conţine multe calorii şi nici un fel de componente hrănitoare. Consumul acestuia trebuie redus la minimum.

, , , ,