Tabel de calorii ale produselor recomandate pentru regimul fără gluten

Sănătos

Aici vei găsi tabele de conţinut de proteine, grăsimi şi hidrocarburi în produsele recomandate pentru regimul fără gluten.

Boabe de mei,porumb si orez in linguri traditionale de lemn

Regimul fără gluten este un regim cu eliminarea totală a alimentelor care conţin derivaţi ai celor patru principale soiuri de cereale: grâu, secară, orz şi ovăz. Aceste produse sunt înlocuite cu altele, din cereale fără gluten: orez, porumb, mei şi alimente produse pe bază de amidon. Aceste ingrediente pot servi la prepararea aceloraşi mâncăruri ca şi cele din făina de grâu.

Tabel de calorii ale produselor fără gluten

Produs Cantitatea Valoare energetică (kcal) Proteine (g) Llipide (g) Carbohidraţi (g)
Afin 100 g 43 0,7 0,5 8,0
Agrişe 100 g 41 0,8 0,2 11,8
Ardei 100 g 26 0,9 0,3 5,2
Ardei roşu 100 g 26 1,3 0,0 5,3
Ardei verde 100 g 27 1,3 0,0 5,3
Arpagic 100 g 29 4,1 0,8 3,9
Asparagus 100 g 23 2,2 0,2 3,3
Biban de mare fiert în aburi 100 g 112 19,9 3,6 0,0
Brânză Camembert 100 g 324 15,3 28,8 0,1
Brocoli proaspăt 100 g 25 3,0 0,4 2,4
Calarabă 100 g 29 2,2 0,3 6,5
Calcan gătit 100 g 103 18,3 3,3 0,0
Căpşuni 100 g 28 0,7 0,4 7,2
Caras gătit 100 g 102 20,7 2,1 0,0
Carne de iepure 100 g 156 21,0 8,0 0,0
Cartofi 100 g 80 2,0 0,0 16,0
Castravete 100 g 15 0,7 0,1 3,0
Ceapă 100 g 30 1,4 0,4 6,9
Chefir 0% grăsime 100 ml 30 3,0 0,1 3,8
Cicoare 100 g 21 1,7 0,2 4,1
Cireşe 100 g 61 1,0 0,3 14,6
Ciupercă 100 g 15 2,1 0,5 0,5
Coacăză neagră 100 g 35 1,3 0,2 14,9
Coacăze 100 g 33 1,0 0,2 13,1
Coacăze roşii 100 g 31 1,1 0,2 13,8
Cod gătit 100 g 78 17,8 0,7 0,0
Conopidă proaspătă 100 g 21 2,4 0,3 2,3
Coronişte 100 g 127 6,3 3,2 18,3
Coronişte, boabe uscate 100 g 309 20,1 4,3 46,4
Crap gătit 100 g 102 16,0 3,7 2,0
Dovleac 100 g 28 1,3 0,3 7,7
Dovlecei 100 g 23 0,6 0,3 4,9
Făină de hrişcă 100 g 367 13,6 1,2 73,7
Făină de orez 100 g 371 7,4 0,6 82,0
Fasole albă uscată 100 g 102 7,0 0,5 16,9
Fasole de Spania 100 g 24 2,0 0,2 3,6
Fasole mare 100 g 66 7,1 0,4 14,0
Fragaria 100 g 33 0,8 0,5 8,3
Frunze de sfeclă 100 g 17 2,1 0,5 5,5
Găină 100 g 202 18,5 14,3 0,0
Grepfrut 100 g 36 0,6 0,2 9,8
Halibut gătit 100 g 216 14,0 17,8 0,0
Harbuz 100 g 36 0,6 0,1 8,4
Hrean 100 g 67 4,5 0,6 18,1
Iaurt de fructe 100 ml 63 3,7 1,5 8,9
Lapte 0,5% grăsime 100 ml 39 3,5 0,5 5,1
Lapte acru 1% 100 ml 40 3,0 1,0 4,1
Lapte dietetic 1% 100 ml 40 3,0 1,0 4,0
Linte roşie, seminţe uscate 100 g 284 24,0 1,5 42,7
Lup de mare gătit 100 g 114 15,5 5,8 0,0
Macrou gătit 100 g 124 22,8 3,6 0,0
Mălai 100 g 330 7,2 1,5 70,2
Mărar 100 g 28 1,3 0,3 7,7
Mazăre 100 g 79 6,0 0,7 12,0
Mazăre, seminţe uscate 100 g 298 20,5 2,0 48,6
Mei 100 g 348 11,5 3,3 66,5
Mere 100 g 46 0,4 0,4 12,1
Merlan gătit 100 g 79 17,6 1,0 0,0
Merluciu gătit 100 g 95 18,5 2,3 0,0
Miere de albine 100 ml 324 0,0 0,0 79,5
Mihalţ gătit 100 g 92 21,4 0,7 0,0
Morcov 100 g 31 0,8 0,3 6,6
Morun fiartă 100 g 234 23,3 15,6 0,0
Mure negre 100 g 45 0,8 0,6 12,2
Mure roşii 100 g 31 2,0 0,0 4,4
Nap 100 g 26 1,1 0,3 8,2
Orez 100 g 344 6,7 0,7 78,9
Orez marou 100 g 331 6,3 4,4 65,1
Ouă de găină întregi 100 g 139 12,5 9,7 0,6
Parmezan 100 g 452 41,5 32,0 0,1
Patrunjel, verdeaţă 100 g 41 4,4 0,4 9,0
Pere 100 g 54 0,6 0,2 14,4
Piept de curcan 100 g 84 19,2 0,7 0,0
Piersici 100 g 46 1,0 0,2 11,9
Plătică fiartă 100 g 126 20,9 4,7 0,0
Porumb proaspăt 100 g 97 3,0 1,2 18,2
Praz 100 g 24 2,2 0,3 5,7
Prune 100 g 45 0,6 0,2 11,7
Răchiţele 100 g 26 0,5 0,0 3,8
Ridiche 100 g 14 1,0 0,2 4,4
Roib 100 g 21 1,1 0,8 4,9
Roşii 100 g 19 0,8 0,3 3,5
Salată 100 g 12 1,2 0,3 1,3
Şalău gătit 100 g 97 21,3 1,3 0,0
Sfeclă 100 g 37 1,5 0,1 7,6
Soia 100 g 381 2,0 0,1 1,0
Somn gătit 100 g 196 18,4 13,6 0,0
Somon de Pacific gătit 100 g 168 22,9 7,8 0,0
Spanac 100 g 17 2,7 0,4 0,8
Stavrid gătit 100 g 133 20,6 5,6 0,0
Ştiucă gătită 100 g 98 21,3 1,3 0,0
Struguri 100 g 69 0,5 0,2 17,6
Sturion gătit 100 g 179 17,7 12,0 0,0
Suc de mere 100 ml 42 0,1 0,1 10,0
Suc de morcovi 100 ml 43 0,4 0,1 11,3
Suc de portocale 100 ml 43 0,6 0,1 9,9
Suc de roşii 100 ml 13 0,8 0,1 2,6
Ţelină, rădăcină 100 g 21 1,6 0,3 7,7
Ţelină, verdeaţă 100 g 13 1,0 0,2 3,6
Terci de hrişcă 100 g 336 12,6 3,1 69,3
Ulei de floarea soarelui 100 ml 884 0,0 100,0 0,0
Ulei de gulie 100 ml 900 0,0 100,0 0,0
Ulei de măslie 100 ml 882 0,0 99,6 0,2
Ulei de porumb 100 ml 884 0,0 100,0 0,0
Ulei de soia 100 ml 884 0,0 100,0 0,0
Ulei din gulie şi soia 100 ml 884 0,0 100,0 0,0
Unt 100 g 659 1,1 73,5 1,1
Untură din ficat de cod 100 ml 898 0,0 100,0 0,0
Usturoi 100 g 146 6,4 0,5 32,6
Vânat 100 g 125 21,0 4,5 0,0
Varză albă 100 g 29 1,7 0,2 7,4
Varză de Brussels crudă 100 g 34 4,0 0,5 3,5
Varză de Pekin 100 g 12 1,2 0,2 3,2
Varză furajeră 100 g 34 1,2 0,1 7,4
Varză italiană 100 g 38 3,3 0,4 7,8
Vinete 100 g 18 1,0 0,2 3,1
Vişine 100 g 47 0,9 0,4 10,9
Zer 0,5% grăsime 100 ml 37 3,4 0,5 4,7
Zmeură 100 g 29 1,3 0,3 12,0
Zucchini 100 g 16 1,5 0,2 3,0

Recomandările regimului fără gluten

În cadrul regimului fără gluten se interzice cafeaua din cereale, biscuiţii cu adaos de glucoză, cafeaua cu adaosuri aromatice, unele tipuri de cacao, berea, alcoolurile din cereale (votcă, gin, whisky). Din produsele lactate: laptele condensat, ciocolata lichidă cu adaosuri, iaurturile cu adaosuri făinoase, smântâna groasă. Nu sunt de asemenea pemise conservele de carne sau peşte şi majoritatea produselor cu grad înalt de prelucrare, cum ar fi: cremvurştii, pateurile, carnea măcinată, cârnaţii, etc, precum şi produsele cu pane (fish fingers, etc). Sunt interzise de asemenea sosurile şi maioneza cu adaos de făină, precum şi pâinea tradiţională, macaroanele, arpacaşul, făina, musli, tărâţele, fulgii (inclusiv cei din orez şi porumb dacă aceştia conţin malţ), pane-ul, pesmeţii. Trebuie de asemenea observată compoziţia prăjiturilor, dulciurilor sau chipsurilor. DIntre adaosurile interzise menţionăm sosurile de soia, bulioanele, ketchup-ul, oţetul alimentar, unele muştaruri, supele praf, supele şi ciorbele tradiţionale: cele pe bază de borş.

Produsele fără gluten trebuie să fie marcate printr-un simbol internaţional care reprezintă un spic tăiat. Majoritatea produselor fără gluten sunt sărace în fier, vitamine din grupa B, fibre alimentare, de aceea în regimul fără gluten trebuie pus accentul compensatoriu pe consumul de fructe şi legume, precum şi de păstăioase, iar atunci când apare tendinţa de constipaţie, se adaogă tărâţe de orez, de soia sau de porumb. Meniul trebuie de asemenea completat cu orez integral, arpacaş, acestea fiind bune surse de hidrocarburi, care de regulă sunt absente din regimul fără gluten.

Alimentele fără gluten preparate pot fi consumate de întreaga familie. Majoritatea reţetelor poate fi adaptată fără probleme la regimul fără gluten, de exemplu ciorba nu trebuie dreasă cu făină, macaroanele simple pot fi înlocuite cu cele fără gluten sau cu orez şi arpacaş, carnea poate fi acopetită cu pesmet fără gluten sau doar cu ou. Când cumpărăm iaurturi şi mezeluri să luam aminte ca acestea să nu conţină gluten.

,