• nutrients

Legumele galbene, cel mai bun medicament pentru ochii și pielea ta

Sănătos

Te-ai întrebat vreodată ce proprietăți au legumele galbene și portocalii și care este impactul lor asupra sănătății tale? Citește și vezi ce trebuie să ții minte când alcătuiești o masă sănătoasă și plină de culoare.

Carotenoidele, substanțe conținute de legumele galbene, sunt, de obicei, un grup complex de compuși. Ele sunt compuse din beta-caroten, luteină, zeaxantină și licopen. În plus, carotenoidele, luate individual, au alte funcții relevante. Iată câteva dintre ele:

  • creșterea rezistenței
  • protejarea ochilor
  • protejarea împotriva aterosclerozei
  • îmbunătățirea stării pielii, a părului și a unghiilor
  • protejarea împotriva radicalilor liberi

Yellow vegetablesOrganismul uman are capacitatea de a converti carotenoidele în vitamina A, un factor esențial pentru viață. Vitamina A întărește sistemul imunitar și influențează starea pielii. Carotenoidele sunt de asemenea necesare pentru buna funcționare a ochilor, deoarece sunt prezente în maculă – partea ochiului responsabilă cu vederea efectivă. De asemenea, legumele galbene și portocalii protejează organismul de razele UV dăunătoare. Pielea celor care urmează o dietă bogată în carotenoide îmbătrânește mai lent. Carotenoidele îmbunătățesc starea oaselor, făcându-le mai puternice. În plus, acești pigmenți ne protejează de efectele nocive ale radicalilor liberi, care cauzează multiple forme de cancer. Bărbații care consumă cantități insuficiente de legume galbene și portocalii sunt mai expuși riscului de a dezvolta cancer de prostată. Carotenoidele reduc riscul de cancer de col uterin, pulmonar, al tractului gastro-intestinal și ne protejează de boli cardiovasculare, prin reducerea depunerii de colesterol pe pereții vaselor de sânge.

În grupul legumelor galbene și portocalii regăsim:

  • morcovul
  • porumbul
  • dovleacul
  • piperul galben
  • roșiile
, , , , , ,