• nutrients

O bună coagulare datorită vitaminei K

Sănătos

Sunt recunoscute efectele pozitive ale vitaminei K și capacitatea sa de a menține oasele puternice și un sistem de cardiovascular sănătos. Din păcate, organismul uman nu este capabil să sintetizeze vitamina K pe cont propriu. Este necesar să o luăm din alimente.

Vitamina K este necesară pentru producerea de protrombină la nivelul ficatului, ea jucând rolul cel mai important în coagularea sângelui. De asemenea, și alți factori de coagulare produși în ficat necesită prezența vitaminei K. Din cauza deficiențelor de protrombină sau de oricare dintre acești factori, sângele se coagulează încet sau deloc și chiar o rană minoră poate provoca sângerări de durată. Vitamina K influențează, de asemenea, absorbția de calciu de către oase. Un deficit prelungit de vitamina K poate duce la osteoporoză – oasele devin fragile și casante. Din fericire, aceste deficiențe sunt rare, iar oamenii sănătoși nu au nevoie de niciun fel de suplimente alimentare.

Deficiența de vitamina K apare în cazul afecțiunilor grave intestinale și hepatice și al tratamentului pe termen lung cu antibiotice. Medicamentele care scad colesterolul inhibă absorbția de vitamina K în sânge. În cazul pacienților care au luat medicamente anticoagulante, efectul vitaminei K este blocat, iar aceasta poate provoca osteoporoză.

Organismul uman nu este capabil să sintetizeze vitamina K. De aceea, este necesar să-i oferim alimentele ca sursă. Vitamina K se găsește în principal în legumele cu frunze verzi (de exemplu broccoli, salată verde, varză, spanac), în căpșuni, ulei de soia și în anumite produse de origine animală (de exemplu, ouă, ficat de vită).
RO-Vitamin-K

Oase puternice cu vitamina K

Află mai multe despre sănătatea ta la:

Spanac de zece ori

Cum să compensezi pentru lipsa de vitamine când vine primăvara?

hMazărea verde – mâncarea regilor

, , , , ,