• nutrients

Apa în dieta zilnică

Sănătos

Apa este cel mai important ingredient din corpul nostru, reprezentând aproximativ 60% din întreaga noastră masă corporală. Are nenumărate funcții importante, atât din punct de vedere biologic, cât și fiziologic. Așadar, este nevoie să completăm în permanență apa din organism.

Apa este în mod constant eliminată din organism, prin intermediul rinichilor, plămânilor și al pielii.

Principala modalitate de a elimina apă este cu ajutorul rinichilor. Cantitatea eliminată în acest mod variază foarte mult, depinzând de gradul de hidratare a organismului. De obicei, cantitatea eliminată este de aproximativ 1,4 litri pe zi.

Plămânii pierd apă prin umidificarea aerului din alveole. Și mai multă apă se pierde în acest fel atunci când aerul expirat este mai uscat. Aceste pierderi de apă cresc o dată cu intensificarea activității fizice și a creșterii temperaturii corpului. Din aceste motive, zilnic eliminăm aproximativ 0,3 litri în acest mod, dar această cifră poate ajunge chiar și la 2 litri!

Pielea are și ea un rol permanent în eliminarea apei. Acest lucru se realizează prin intermediul transpirației. Transpirăm chiar dacă nu ne dăm seama de asta. În mod obișnuit, în acest fel pierdem aproximativ 0,5 litri de apă pe zi. Dar această cantitate poate ajunge și la 1,5 – 2 sau mai mulți litri, pe durata unei activități fizice intense și când temperatura ambientală este mai mare.

Lichidele introduse în corp sunt principala sursă de apă din organismul uman. Băuturile, în special apa minerală, sucurile din fructe și legume stoarse, ceaiul și cafeaua, acoperă, în medie, aproximativ 62% din apă ingerată zilnic. Fructele și legumele sunt pe locul doi ca sursă de apă pentru organism, ele acoperind cam 18-20% din volumul de apă ingerat pe parcursul unei zile. Într-o măsură mai mică, apa poate fi absorbită din diferite tipuri de alimente, precum laptele și băuturile pe bază de lapte, carnea și chiar din produsele pe bază de cereale.

Apa în dieta zilnică

Spune-le și prietenilor tăi ce ai aflat despre apă, din acest articol de informare

Poți afla mai multe pe:

Alimente cu un conţinut ridicat de apă
Apa – un ingredient nelipsit al dietei sănătoase
Piramida alimentară pentru persoanele în vârstă